Община Русе ще строи Дом за стари хора в квартал "Дружба"

17
Новата сграда ще бъде построена близо до бившия "Дом майка и дете"
Новата сграда ще бъде построена близо до бившия "Дом майка и дете"

Новата сграда ще бъде построена близо до бившия "Дом майка и дете"

Община Русе ще строи дом за стари хора в кв.“Дружба 3“, за да премести там част от обитателите на домВъзраждане“. Вече има обявена обществена поръчка за инвестиционно проектиране на „Обект за социална услуга – резидентна грижа за лица в над трудоспособна възраст“, който ще се намира до бившия ДомМайка и дете“, пише Русе Медиа.

Съгласно Закона за социалните услуги всички домове за стари хора следва да се реформират в съответствие със стандартите за качество на резидентната грижа за възрастни хора в над трудоспособна възраст в срок до 01.01.2025 г.

За осъществяването на тази цел е необходимо да се предприемат действия за привеждане в съответствие на изискванията за брой потребители, а съществуващият в момента Дом за стари хораВъзраждане”, в който са настанени възрастни хора без увреждания и който е най-големия на територията на Русе, е с капацитет 234 лица. Потребителите са настанени в стаи, които не отговарят на новите изисквания, поради което значителна част от тях трябва да бъдат преместени в друг обект със същото предназначение или в друга сграда, която да бъде адаптирана към съответните изисквания на предоставяната услуга.

Затова общината е предвидила строителство на нова сграда за социалната услуга, която да е в пълно съответствие с изискванията на стандартите и критериите за качество. Тя ще бъде в незастроеното пространство в южната част на имота и ще осигурява достъпна архитектурна среда. Разгънатата застроена площ ще бъде приблизително 5 000 м2. Прогнозна стойност за проектиране е 85 000 лв. без ДДС, съответно 102 000 лв. с ДДС.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    10
    Кулата
    Дайте коментари за бившото училище в кв.Средна кула. Само питам
  • -2
    9
    педагог до #7
    Качествените хора са дефицитни навсякъде, даскале. Може би от Филипините или от Виетнам ще поканят работници .
  • 14
    8
    За една сграда по ул. Тулча
    Точно така. Тази сграда от десетилетия е пустееща, но поне изглежда здрава. Долу имаше и столова, ако не се лъжа. На хубаво място е, близо до парка, комуникативна. Да не говорим за сградата до нея, бивш клон 4 на пощата. Що трябва да се строят нови?
  • 10
    7
    daskal
    И кой ще работи там? Това е големият проблем. Сгради ще построим, но хора няма! Човеци.
  • 17
    6
    Бивш
    А ученическите общежития, които вече не се използват? Защо не бъдат преустроени в старчески домове, от които определено Русе и околността имат нужда? Например общежитието на вече несъществуващия Техникум по зърнопреработване?
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари