200 години от рождението на Георги Раковски

0
Поредица от инициативи в Русе
Поредица от инициативи в Русе Снимка: Адреа Сако

В редица градове се организират чествания

Отбелязваме 200 години от рождението на Георги Сава Раковски. Той е един от основоположниците на модерната българска политическа мисъл, армия, дипломация и държавност.

Специални събития ще има в редица български градове. С тържествено честване и военна церемония в Пловдив ще бъдат открити две изложби за живота и делото на Раковски. Тържествен ритуал ще има и пред паметника на революционера в Котел. В столицата ще бъдат поднесени цветя и венци пред бюст-паметника на Раковски в Борисовата градина.

Поредица от инициативи по случай 200-годишнината от рождението на „патриарха“ на българската революция, писателя, поета, публициста, историка Георги Стойков Раковски подготвят от Областна администрация – Русе съвместно с културни институции от региона.

В чест на родоначалника на националното революционно движение днес по инициатива на областния управител Галин Григоров се предвижда на сайта на администрацията да бъде пусната специално обособена секция. В нея ще може да бъде разгледана виртуална изложба, съдържаща редки и дори почти непознати документи за широката общественост, представящи моменти от живота и делото на големия български общественик. Това ще стане възможно благодарение на отличното сътрудничество с Регионалния исторически музей и Териториалната дирекция на държавния архив в дунавския град.

В регионалната библиотека „Любен Каравелов“ предвиждат до края на 2021-а да дадат възможност на гостите и жителите на Русе да се докоснат до автентични произведения на Раковски, които са част от старопечатния фонд на библиотеката. Сред тях са „Горски пътник“, „Българските хайдути“, а също и част от списанията, на които той е бил редактор. В последствие се планира те да бъдат дигитализирани и така да станат достъпни за повече хора.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари