20 см сняг шокираха Русе

1

Двадесетина см сняг шокираха Русе в петък сутринта.

А за първи път тази зима в дунавския град се образува някаква снежна покривка. Около 8 часа тя бе едва 14 см. По-голям проблем бе силният вятър от около 6 м/с, който около 3 и половина през нощта е достигнал до 24 м/с. Русенци едва се движеха по улиците, увити в палтата си, срещу снежната виелица. Снегът и навяванията затвориха и ГКПП „Дунав мост”, пише 24 часа.

Преди години, в Русе е имало много повече сняг, преспите достигаха метър. Но градът функционираше нормално. Затова сега русенци се чудят на националната психоза, за идващата „ледената епоха” през уикенда.

В края на краищата е зима. Обикновено януари и февруари са най-студените в годината. Съвсем нормално за географските ширини, на които се намира България е, по това време на годината да вали сняг. Студът също обикновено се засилва през януари, а преспи и навявания не са изненада. Ако това ставаше през юли, настина България щеше да бъде втрещена.

Около 70 снегопочистващи машини очакваха в готовност в община Русе обилния снеговалеж, придружен със силен вятър и навявания. Това стана обяви кметът Пламен Стоилов. Той и заместник-областният управител на Русе Валентин Колев обясниха, че няма нищо апокалиптично - не е прецедент през януари да има много ниски минусови температури, както и снеговалеж.

"Искам да уверя гражданите, че на сто процента ще си свършим работата и ще им осигурим нормални условия за придвижване", обеща Стоилов. Той призова русенци, ако обстановката все пак се влоши много, да се въздържат от пътуване извън града.

Още от предишната вечер машините разпръскват сол по пътищата в общината и специален препарат против замръзване по улиците в града. Стоилов припомни, че задължение на етажната собственост и на собствениците на магазини и офиси е да почистват прилежащите тротоари.

Източник: 24 Часа
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари