19 МИР - Русе е готов за изборите

0
Изборният ден може да бъде удължен до 21 часа
Изборният ден може да бъде удължен до 21 часа Снимка: NOVA

Изборният ден може да бъде удължен до 21 часа

Всички 348 секционни избирателни комисии на територията на област Русе получиха необходимите бюлетини и изборни книжа за предстоящия утре вот за народни представители, това стана ясно преди минути от Районната избирателна комисия.

В 292 от тях, които са с избиратели над 300 души, бяха доставени и машините за гласуване. Секциите вече са запечатани и се намират под охрана на органите на реда. На всички избирателни комисии са раздадени лични предпазни средства и дезинфектанти. Припомняме, че от Министерството на здравеопазването бяха осигурени над 120 000 предпазни маски от различен клас, 2160 литра дезинфектант, 45 000 ръкавици и 1050 броя еднократни защитни гащеризони за осигуряване нормалното протичане на изборите. Логистиката на целия процес беше ръководена от Областна администрация Русе.

Ковид секциите също са назначени и са им осигурени всички необходими условия за работа включително транспорт и допълнителни предпазни средства. Те ще отчитат протоколите от изборния ден в „ОЗК Арена“ при специален режим, като контактът от тяхна страна ще бъде с възможно най-малко хора.

Началото на утрешния изборен ден е обявено за 7.00 ч., а краят за 20.00 ч. По изключение там, където има чакащи да гласуват, изборният ден може да бъде удължен с още час, т.е. до 21.00 ч. От Районната избирателна комисия припомнят още, че изборният процес ще премине при стриктно спазване на въведените противоепидемични мерки. Влизането в секциите ще става само с правилно поставена защитна маска, а гражданите ще трябва да спазват отстояние от поне 1.5 метра помежду си. Във всяка секционна комисия ще се извършва и периодична дезинфекция, а членовете на комисиите ще са с предпазни маски и ръкавици.

Предвидено е пресконференциите на Районната избирателна комисия, на които ще бъде обявявана избирателната активност в областта, да се проведат от 10.45 ч., 13.00 ч., 18.00 ч. и 21.00 ч. Първите три ще бъдат в Кръгла зала на Община Русе, а последната в специално обособена зала в „ОЗК Арена“. Предвид мерките за сигурност допускането на медии до „ОЗК Арена“ ще се извършва след представяне на журналистическа карта или чрез представяне на официален списък от ръководството на съответната медия на лицата, които са ангажирани с отразяването на изборния процес.

Същевременно през утрешния ден от Областна администрация Русе ще събират постоянно информация от общините в региона за избирателната активност и ще я подават към Районната избирателна комисия, ЦИК и администрацията на Министерски съвет. Необходимите данни относно броя на избирателите по секции бяха обобщени по-рано през днешния ден от Областната управа и също подадени до споменатите по-горе институции.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Майка сварва сина си с голо момиче в коридора:
- Аууу... Защо бе, мами, защо бос на цимента?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари