16 младежи от Русенско ще посетят Европейския парламент в Брюксел

0
Младежите са финалисти в конкурса „Устойчива и иновативна мобилност в градовете – думата имат младите“
Младежите са финалисти в конкурса „Устойчива и иновативна мобилност в градовете – думата имат младите“ Снимка: Русе Медиа

Младежите са финалисти в конкурса „Устойчива и иновативна мобилност в градовете – думата имат младите“

Общо 16 млади хора от Област Русе спечелиха възможността да посетят лично Европейския парламент в Брюксел като финалисти в конкурса „Устойчива и иновативна мобилност в градовете – думата имат младите“. Състезанието се проведе по инициатива на българския евродепутат от ЕНП/ГЕРБ Андрей Новаков в партньорство с Русенски университет „Ангел Кънчев“. Победителите в конкурса ще посетят Европарламента в белгийската столица в периода 9-11 ноември, предава Русе Медиа.

В надпреварата участваха 14 отбора от ученици, навършили 16-годишна възраст, студенти, докторанти и млади учени от учебни заведения на територията на Област Русе. Под ръководството на ментор – учител или преподавател, те представиха 3-минутни видеоматериали с идеи и предложения за политики и мерки за подобряване на градската мобилност и за повишаване ангажираността на обществото с темата.

В оспорваната надпревара първите 5 екипа получиха много близки оценки от журито. С най-голям брой точки се класира отбор „Мобайлър“ от СУПНЕ „Фридрих Шилер“, който предложи оптимизация на транспортната мрежа в град Русе с помощта на мобилното приложение „Мобайлър“.

Веднага след победителите журито подреди оригиналния видеоматериал на група докторанти от Русенския университет. Тяхното предложение за повишаване безопасността на движението в градовете беше свързано със създаването на „Училище за възрастни“, в което деца обучават родители.

На трето място се класира отбор “LANK” с участници от МГ „Баба Тонка“ и СУ „Христо Ботев“, които представиха няколко идеи за повишаване на устойчивостта и подобряване на транспортната система в градовете, сред които внедряването на мобилното приложение “LANK”.

Безапелационен победител на публиката стана отбор “Born to Win” от СУПНЕ „Фридрих Шилер“ Русе, които също дадоха интересни предложения за устойчива и ителигентна мобилност в градовете, свързани с доставка на пратки с дронове, оригинално съоръжение за справяне със задръстванията, популяризация на електромобилите и рисуване върху превозните средства на градския транспорт.

Отборите презентираха своите видеа пред петчленно експертно жури в състав проф. д-р Велизара Пенчева – Русенски университет „Ангел Кънчев“, ст. инсп. Стилиян Станев – сектор „Пътна полиция“, ОДМВР – Русе, Десислава Тодорова – „Моторета Груп“, Ростислав Кандиларов – Сдружение „Вело-Русе“ и Андрей Новаков

С благодарност за ентусиазма и креативността на всички участници журито в конкурса обеща да представи всички предложени в конкурса идеи на Община – Русе.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 5
    1
    Happy
    В журито на състезанието азиатският феномен Трак То Ристю и партньорката му Вели Зарка, осигурила му последните два мандата. Андрейчо Новаков не е ли наясно с кого прави състезанийца и се промотира. Щерката на Мишето Илиев (бивш комсомолски секретар във ВИМЕС и депутат от ГЕРБ) е в офиса на Новаков в Русе. ГЕРБ и БСП/БКП - заедно за ръце. Медиатор е Мумията.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари