148 депутати са за нов ВСС

0

Бойко Рашков дава Иван Гешев на прокурор заради публикувани от държавното обвинение СРС-та

Четири парламентарни партии с общо 148 депутати се обявиха за радикални промени в съдебната система - закриване на специализираното правосъдие, нов Висш съдебен съвет и сваляне на главния прокурор от поста му. Това се случи по време на изслушването на правосъдния министър Янаки Стоилов и вътрешния Бойко Рашков в парламента. Те бяха извикани там, след като ВСС не допусна в четвъртък предложението на Стоилов по сигнал на Рашков за отстраняване на главния прокурор Иван Гешев от поста му. Министрите от служебния кабинет бяха подкрепени от “Има такъв народ”, БСП, “Демократична България” и “Изправи се! Ние идваме”, а ГЕРБ и ДПС не взеха отношение по изказванията и още не е ясно как ще гласуват законопроекти, с които да има съдебна реформа, пише 24 часа

Най-много критики от всички отнесе Висшият съдебен съвет.

ВСС реши, че предложението ми за освобождаване на Гешев е недопустимо. 7 часа членовете обсъждаха дали мога да внеса такова. Мисля, че този акт изпълни ролята си. Нямам илюзии, че този състав на ВСС ще го разгледа по същество. С част от тези хора имаме концептуални различия за разделението на властите”, каза Янаки Стоилов от трибуната в парламента.

Той ще изпрати искане до Конституционния съд за тълкуване какъв е действителният смисъл на цитирания от него текст за отстраняване на главния прокурор, който съдебните кадровици приеха за нелегитимен, както и за взаимодействието на ВСС с другите институции.

Мая Манолова призова Янаки Стоилов да обжалва гласуването на ВСС и пред Върховния административен съд. “Явно този ВСС е за смяна. Самоубиха се.

Вие кажете как може да се смени този състав, каква реформа и как да се направи, и как ние да довършим започнатото от вас”, заяви Манолова.

Ще обжалвам, но не знам дали си заслужава. Може би ще е добре, за да видим как ще реагират магистратите. Убеден съм, че имам легитимация за това искане. Това беше тест за самостоятелност и отговорност на членовете на ВСС. Те отказаха да го направят”, каза Стоилов. Той припомни, че до края на мандата на ВСС остава само 1 г. и депутатите имат време да помислят какво да се направи чрез промени в закона за съдебната власт.

“ВСС се скри зад юридически неприемливи формулировки.

Мнозинството от състава показа, че не искат да упражняват правомощията си и се скриха зад хитрината да поставят под съмнение правото на министъра да иска процедура по отстраняване на главния прокурор”, каза Крум Зарков от БСП.

“Има институционална невменяемост при ВСС. Но само със смяната му и тази на Гешев няма да се реши проблемът”, заяви и Христо Иванов от “Демократична България”. Филип Станев от “Има такъв народ” нарече ВСС проблемна структура, в която ще има ревизия.

Юридически Иван Гешев е досегаем, но фактически е недосегаем

Нямаме очаквания от този състав на ВСС. Те няма да потърсят отговорност от Гешев в нито една хипотеза”, категоричен бе и Бойко Рашков.

Без да участва в обсъждането, Радомир Чолаков от ГЕРБ-СДС заяви, че ще участват в обсъждането на съдебната реформа, но трябва да се внимава как се променят законите и особено конституцията.

Всички партии, които подкрепиха Рашков и Стоилов, се изказаха и против специализираното правосъдие, което определиха като бухалка на властта.

“Още следващата седмица ще предложа на Народното събрание модел как да имаме специализирано правосъдие без специализиран съд - да не върнем всички неща във всеки окръжен съд и прокуратура, където има риск да се загуби възможността за провеждане на това правосъдие”, каза Янаки Стоилов пред депутатите. Според него могат да се запазят положителните елементи в извънредната прокуратура и съд, създадени през 2012 г., но да се опрости съставът, за да не преследва много дейности.

Сега голяма част от делата се образуват срещу организирани престъпни групи и по този начин едва ли не всяко съучастие се квалифицира като организирана дейност, но на изхода делата не излизат по същия начин и се оказва, че това в много случаи е било претекст”, обясни Янаки Стоилов. Бойко Рашков го подкрепи, като каза, че има над 10 хил. дела за престъпни групи, повечето от които се провалят до последната инстанция по този член от НК - 321. Той поясни, че членът от закона се използва масово и за прилагане на СРС-та, защото се води тежко умишлено престъпление. От “Демократична България” вече внесоха законопроекта си за закриването на специализираните прокуратура и съд още в първия ден на 46-ото Народно събрание и ще бъде обсъждан, когато се съберат комисиите. Вероятно предложенията на Янаки Стоилов ще бъдат обсъдени при разглеждането му.

Главният прокурор Иван Гешев и критики към работата му е третата тема, по която се обединиха изслушваните служебни министри и четирите партии - ИТН, БСП, ДБ и ИБГНИ. Стигна се дотам, че Бойко

Рашков цитира лозунгите от протестите “Гешев е позор! Мафията вън!”, а Татяна Дончева дори поиска парламентарна проверка на дипломата му

Рашков отново припомни мотивите от сигнала си до правосъдния министър за нарушенията и уронването на престижа на съдебната власт, Бюрото за защита, акцията в президентството и разгласяването на СРС-та.

Има осъден за разгласяване на СРС-та. Дали не трябва и Гешев да бъде разследван и съден за това? Конституционният съд вече се произнесе, че всеки прокурор може да започне такова производство срещу главния. Нито един обаче не прояви кураж да се самосезира. Затова още утре (днес, бел. авт.) ще го направя аз - ще подам сигнал до компетентен прокурор за престъплението разгласяване на СРС-та, които могат да се ползват само за наказателния процес и за защита на националната сигурност. Двойните стандарти не са право. Подобни случаи имаме и за подслушването на граждани”, каза Рашков и отново припомни за публикуваните от прокуратурата веществени доказателствени средства от разговори между ген. Цанко Стойков и президента Румен Радев по разследване, за което не се знае за какво е и дали е приключило. Според него става дума за укриване на документ, а за това няма право да се прилагат специални разузнавателни средства, още повече да се разгласяват с политически цели.

Биков и Бойко Рашков се върнаха в мутренските времена, заговори се за арести, Никола Петков и Георги Димитров

Не става въпрос за СРС-та, а за веществени доказателствени средства (ВДС). Според закона те са явни. Обсъждат се в открито съдебно заседание и всеки може да ги чуе. Досъдебната фаза е непублично и затова има разпоредба на закона, която позволява на прокурора да се обявят определени доказателства”, обясни Иван гешев за казуса след заседанието на Висшия съдебен съвет в четвъртък. Той каза още, че има решение на Върховния касационен съд, което казва, че в момента, в който се инкорпорират ВДС-та, те стават част от досъдебното производство и се подчиняват на общия режим. Безумно от юридическа гледна точка е твърдението, че Законът за СРС, който е материален закон, е специален към НПК”, добави за записите главният прокурор. Той на няколко пъти определи сигнала на правосъдния министър Янаки Стоилов като “правно нищо”.

Скандалните изказвания и напрежението в залата принудиха депутата от ГЕРБ-СДС Тома Биков да поиска думата, но не по темата на изслушването, а да се обърне към Бойко Рашков.

“Вие бяхте шеф на следствието през 90-те, в най-мутренските години. Сваляли сме ви с камъни. Сега сте морален стожер на нацията. Казвате кой става, кой не. Кажете кой да стане главен прокурор. Или питайте бившата си началничка на кабинета, която си подаде оставката със списъка “Магнитски”, обърна се Биков към Рашков.

“Не съм бил шеф на националното следствие през 90-те, заместник бях. А когато бях народен представител, се държах много по-прилично от вас. Написал съм над 100 текста на закони и съм бил полезен за нацията. Ако става въпрос за мутренските времена, съжалявам само за едно - че тогава не се справихме с вашия лидер. Но има време. От вас зависи. Дайте ми тази възможност”, отговори Рашков, което предизвика бурна реакция от ГЕРБ и се наложи Томислав Дончев също да вземе думата.

Тази зала е видяла много. Опитни оратори, законотворци. Тази същата зала помни и исторически дъна. През 1947 г. Георги Димитров казва на Никола Петков: “Вие отивате в затвора”. Днес министър на вътрешните работи от тази трибуна каза, че ще се справи с един партиен лидер. Единственият аналог е със случилото се през 1947 г.”, заяви Томислав Дончев. Подкрепи го колегата му Маноил Манев. Той каза, че когато един служебен министър се изправи и започне да раздава квалификации и да се моли да го направят министър в един следващ кабинет, е малко чудно мълчанието на председателя на Народното събрание.

Всяка минута тук парламентаризмът се потъпква”, категоричен е Манев.

Вътрешният министър Бойко Рашков намекна от трибуната в парламента, че е възможно бивши министри да бъдат задържани. Той го направи след подвикване от залата с въпрос кога ще има арести.

“По отношение на лица от бившето правителство текат активни следствени действия. Дали ще се стигне до задържане под стража, не мога да кажа. Но при разследване винаги е възможно. Когато става въпрос за милиарди, е близо до ума, че в един момент ще се пристъпи към мярка за неотклонение. Надявам се Националната следствена служба да си свърши работата. Става дума за 8 милиарда и 600 милиона лева! Твърди се, че са раздадени на близки до обкръжението фирми в нарушение на всички правила на Закона за обществените поръчки”, каза Бойко Рашков. Разследването е по случая с държавната “Автомагистрали” ЕАД, по която бяха разпитвани бившият шеф на АПИ Георги Терзийски и бившият регионален министър Петя Аврамова.

Напрежение между ДБ и ДПС заради корупция и Иво Прокопиев

Доклад на САЩ за България, в който се споменава за корупция, стана повод за поредните искри между Христо Иванов и Мустафа Карадайъ преди изслушването на Янаки Стоилов и Бойко Рашков.

Беше публикуван докладът на Държавния департамент на САЩ за инвестиционния климат в България през 2021 г., който се чете от цялата световна инвестиционна общност. В този доклад на 24 места се споменава думата корупция благодарение на ГЕРБ и ДПС. Това е изключително тежка присъда и бреме, което България трябва да намери начин да реши. Цената на корупцията изобщо не са само тези 10 милиарда, които някой беше изчислил, че се отклоняват от бюджета”, заяви Христо Иванов и каза, че ще подкрепят правителство, което да държи настрани двете партии, които той обвинява за корупция. Иванов каза в декларацията си, че коалицията му ще настоява за съдебна реформа, защото без това не можело да се направи реална борба с корупцията и изброи целите - главен прокурор, специализираното правосъдие. Мустафа Карадайъ не остана длъжен на Иванов заради споменаването на партията му в контекста на корупцията и ГЕРБ. “Партията на олигарха и медиен монополист Прокопиев, който чрез НПО рекета си участва във всички правителства на Борисов, обвинява ДПС, което е било опозиция и не е участвало във властта.”, контраатакува председателят на ДПС.

Часове по-късно реагира и Иво Прокопиев с писмо до медиите. В него той припомня няколко изказвания от ръководството на партията, в които се споменава неговото име като олигарх, както и публикации в издаваните от него медии. “Никъде в тези журналистически материали няма да откриете и най-малък намек за етническа омраза или дори дума, насочена срещу членовете и симпатизантите на ДПС. Напротив, те както и всички останали български граждани са тежко пострадали от модела на завладяната държава, който убива потенциала за развитие на България и принуждава младите семейства да търсят поминък в чужбина”, пише Прокопиев и посочва, че с ДПС споделят общи либерални ценности, поне на книга.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари