12 милиарда евро ще влязат в България, но не е ясно къде ще отидат

3
Радан Кънев: Мониторингът за България не е прекратен
Радан Кънев: Мониторингът за България не е прекратен Снимка: bTV

Мониторингът за България не е прекратен. Той е в замразено положение. Не се предвиждат нови доклади засега, но той не е отпаднал.

Това заяви евродепутатът Радан Кънев в предаването "Лице в лице" по БТВ.

По думите му се подготвя нов мониторинг за правосъдието и борбата с корупцията на всички държави-членки.

„По-голямо внимание се отделя на огромните заеми, които Европа ще изтегли заради пандемията. Има изключително голяма тревожност в Северните страни на ЕС, че техните пари ще бъдат откраднати. Това е страх, който се споделя и от български евродепутати“, посочи той.

„12 милиарда евро ще влязат в България. Това са колосални суми, които не е ясно къде ще отидат. По какъв начин ще се упражни контролът на харчене на тези пари, касае всички от нас. Този механизъм на финансиране не е свършил работа досега. Контролът си е наша отговорност, за да можем сами да се гледаме в очите. Трябва да имаме национална стратегия за това кои сектори трябва да се модернизират, как да се подпомогне земеделието и как гарантираме като общество, че ще има строг контрол“, изтъкна евродепутатът.

По отношение на проекта за АЕЦ Белене, Кънев заяви: „Европейски пари за този проект няма да отидат. Това не е тема на националния възстановителен план“.

„Ние досега търпяхме ограничения, но сега имаме възможност да се възползваме от членството си в ЕС. Можем да настояваме за финансиране на зелени проекти в Маришкия басейн. Например с нови енергийни модели, може да се изгради соларен парк, водни централи, нови иновационни методи за производство на електроенергия. Можем да имаме училище за подобни зелени инвестиции. Пазарът сочи към зелено“, подчерта той.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Учителката:
- Иванчо, можеш ли да ми кажеш един нос на Черно море?
- Еми не.
- Браво! Шестица!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари