Патрик Смитьойс: България никога няма да стане нормална Европейска държава

10
Дано за първи път България в историята си да не се съюзява с губещите
Дано за първи път България в историята си да не се съюзява с губещите

Докато в нашето Народно Събрание се чудят как могат да учредят на нашата територия евтино фотокопие на Германия и как да превърнат всички Българи в гастарбайтери в собствена държава, други мислят за реализацията на най-големия СТАРТ-ЪП от всички времена.

Позволете ми малък увод:

Дори и най-интелигентните Българи вярват, че когато се справим с корупцията и мутрите, България най-сетне ще стане нормална Европейска държава. Ще ви разочаровам. България никога няма да стане нормална Европейска държава, защото НЯМА СВОБОДНИ МЕСТА сред „нормалните Европейски държави“.

Слава богу.

При положение, че науката в България е умряла отдавна и научни иновации в България няма да има скоро, страната ни следва да конкурира другите Европейски икономики на пазари, които са напълно зрели и наситени. Това не е рецепта за особен успех. Какво мислите? Че ще успеем да изградим нова силна Българска икономика с еквиваленти на BMW, Siemens, Bayer и Nestle ли? На всеки разумен човек би трябвало да му е ясно, че западняците никога няма да ги бием на тяхната игра.

Все още не е късно България да поема СВОЯТА СОБСТВЕНА ПОСОКА, използвайки нейните особени таланти, природни дадености и географското положение. Другия вариант е наистина да се предаде и да се пусне по пързалката, заедно с красивата сервитьорка.

За тези, които мислят, че няма лошо да се пързаляш с красива сервитьорка, ще обясня.

За млада красива жена няма по-коварна професия от сервитьорка в бар или нощно заведение. Попада ли на 18-20 години хубава жена в среда, в която постоянно я ухажват, където винаги има весело настроение, красиви колеги и където парите са много, всяка една ще мисли, че е попаднала в рая. Но след 10-15 години в рая кръста и краката започват да я болят. По-младите колежки вече обират комплиментите и предложенията за брак, така и големите бакшиши отиват вече при тях. Изведнъж ще й стане ясно, че със спешност трябва да намери нова професия. Но коя нова професия ще намери при положение че не е имала време ни енергия да учи нещо по-съществено през тези 15 годни в кръчмата?

Страната ни за сега е любима аутсорсинг и ишлеме дестинация на Европа. При нас дори и земеделието е 100% ишлеме, при положение, че единственото което е българско в него са почвата, дъжда и тракториста. Възложителите ни харесват, защото сме евтини, доволни и послушни. Точка.

Ние пък харесваме чуждите инвеститори, защото заплатите са добри и за първи път от 30 години виждаме нормални условия на работното място и не ни се налага много да мислим напред. България влезе в капана на красивата сервитьорка.

Но в много сектори модата "България" е временна. Има много други желаещи. Украйна, Молдова, северна Африка... Не след дълго време ще разберем, че никой не е инвестирал време, пари и усилия в СОБЕСТВЕНИ ПРОДУКТИ, в БЪЛГАРСКА ИНТЕЛЕКТУАЛНА СОБСТВЕНОСТ и дори в СОБСТВЕНИ ТЪРГОВСКИ МАРКИ, които са разпознаваеми на международните пазари. Пистата, по която са ни пуснали и на която мнозинството сега се чувства изключително добре, до 10-15 години ще води до един от следните изводи:

а) или България няма да бъде само най-бедната, но и най-посредствената страна в Евросъюза, или

б) ще потъне отново в мизерия. Пак ще сме като бройлери на полето, пляскащи безпомощно с крила, чудейки се накъде да хванем пътя.

Ако смятате, че малко прекалявам с негативния ми анализ за икономическото статус-кво в страната, мислете върху факта, че нито една чуждестранна фирма не е преместила R&D отдела (отдел за изработка на нови продукти) в България. Това има само една единствена причина: те нямат дългосрочни планове на тези ширини. Само производствената част временно и частично идва насам, обирайки най-талантливите ни деца да работят в колцентрове или IT фирми които поддържат, тестват или изработват софтуер по поръчка за чуждестранни контрагенти. А за тези, които не могат или не желаят да напуснат "провинцията" има работа в някой друг завод за авточасти или цели (електро)мобили. Много хора ще ми се сърдят за написаното. Царят трудно приема, че някой има наглостта да му каже че е гол, но това е положението.

Държавническо мислене няма в България. Икономиката ни е на самотек, или по-скоро върви изцяло под ръководството на Брюксел, Вашингтон, Анкара и Москва (не във всеки сектор в тази последователност). И освен това, целият фокус на политиката в момента е върху борбата с мутрите. Същите мутрите, между другото, които до сега са били инструмента за прекарване на поръчките от същите 4 столици.

Мутрите са като вирус. Те няма да изчезнат. Само мутират. Адаптират се на всяко ново положение. По време на царя само сме ги преоблекли от "Adidas" в "Armani", а сега най-много да вкараме малко международно мислене в балканското разбиране на кликата, която управлява държавата, което само ще ускори изпълнението на стратегията, която другите са измислили за нас.

Всеки човек да знае, че колосалната несправедливост, корупция и клептокрация в България са следствие само на това, че 30 години са ни занимавали само с несъществени проблеми. Не че в Европа нещата са по-различни, но там поне всяка водеща държава е имала време да си избистрят работеща стратегия и икономическа и културна самоличност за себе си. Силно се надявам (макар, че не съм оптимист), че първото нормално правителство в България ще има СМЕЛОСТТА ДА ИЗБЕРЕ НОВ, РАЗЛИЧЕН В ЕВРОПА, СОБСТВЕН ПЪТ, вместо да се занимава с абсолютно нерелевантни "теми на деня" и да прекарва всякакви "отскоро приети за нормални" Европейски или Американски социални, икономически и културни модели. За да няма недоволни: също така не ни трябват Турски, Руски или Азербайджански такива.

България просто НЯМА ДРУГ ШАНС да бъде фактор на световната карта, освен избирайки радикален нов подход. Трябва да сме различни. Различни във всякакво отношение.

Като начало трябва да изкореним най-деструктивната мисъл, която е протекла през тавана дори на най-трезво мислещите в страната. Това е феноменалната идиотия, че ние сме длъжни да вървим по пътеката, която Европа и света са определили за нас, защото България просто е твърде малка да се пребори с големите световни играчи.

Търсенето на власт, пари, суровини и пазари от водещите сили на света не се води от някакви хипер-интелигентни конспиратори. Всичко на този свят се води от проста физика и икономически закони. Поведението на световните сили не е по-различно. Търсейки пътя на най-малкото съпротивление просто пробват, чукат и чоплят навсякъде и първо идват на гости при тези, които най-лесно отварят вратата си.

Истината е, че на никой не му трябва малък, но бодлив трън в гащите. Инатлива малка България едва ли ще бъде достатъчно главоболие за световните сили за да се намесват мащабно. Нефт нямаме. И приказките, че България се намира на много стратегическо място, на някакъв световен кръстопът на цивилизациите, е от времето когато хората са пътували с коне и камили. Днешно време човек пътува от Константинопол до Рим със самолет и дори не е разбрал, че е минал над България.

Но по-обнадеждаващото е, че от около 10 години се събужда нов сантимент сред страните, структурите и предприемачите, които са създали съвременния свят. Докато в нашето Народно Събрание се чудят как можем да учредим на нашата територия евтино фотокопие на Германия и как да превърнем всички българи в гастарбейтери в собствена държава, други мислят за реализацията на най-големия СТАРТ-ЪП от всички времена.

Това ще бъдат няколко държави, пръснати из света, които да изградят икономическата и социалната структура, която да издържи на всички екологични, климатични и социални предизвикателства, които предстоят.

Чувам ви мислите: "Много висока топка е това за България".

Да. Така е. Висока е за нас, но за почти всички останали топката е недостижима. Европейското благоденствие е бетонирано във всеки един аспект. Икономиката е зависима от производството на огромен процент абсолютно излишни стоки и услуги, задлъжнялостта (на всички нива) стана непоносима, така и разходите за всички социални постижения. Населението е във вид будна кома. Хем заспали от всички удобства, хем на педал за да обслужват всички им задължения. От една страна западното обществото е много конкурентно способно, защото превърнаха всеки индивид във възможно най-тясно специализирани зъбни колела, но на сметка на това ерозията на чисто практични човешки умения "на запад" е тотална.

Как с този материал и в тази изходна позиция да се прави "голямото рестартиране", както Брюксел е измислил? Не знам дали сте в течение, но идеята е да използват Ковид-19 за да прекарват радикални промени във всяка сфера на обществото. НЯМА да могат да трансформират бетонираните племена в Европа, дори с чудовищни "мерки", от които в момента виждаме само началото. Можем да спекулираме за произхода на вируса, но факт е, че в момента сме участници в най-обширния социален експеримент в историята на човечеството.

България е като бял лист хартия. Свикнали сме на 2 и на 200, но с 20 бихме били доволни. Не сме се наблъскали още в някоя задънена улица, нито сме прекалено приятели с някои, с които по-добре да не сме. Всичко ни е дадено като природни дадености. Списъкът е много дълъг. Разберете: ако някое "голямо рестартиране" има шанс да пусне корен някъде в Европа - мястото ще е тук.

Повярвайте ми, че при някой интересен и различен план/стратегия за страната световните сили ЩЕ ни оставят на мира. Дори ще ни наблюдават с огромен интерес за да видят какво ново сме измислили и дали поне части от нашата философия е използваема за самите тях. Тогава няма да просим повече за помощи и средства. Сами ще ни ги предложат. Светът е на 5 крачки разстояние от гигантска социална, хуманитарна и екологична криза. Всички сме в една лодка. На Марс животът не е по-добре. Големите сили са го разбрали. Търси се територия за нов световен модел. Търсят се тези, които са различни, необвързани и иновативни. Свободни да мислят свободно и да покажат пътя на другите.

Дано за първи път България в историята си да не се съюзява с губещите.

To be continued.

Очаквайте продължение.

Патрик Смитьойс

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари