11-годишно дете с левкемия беше транспортирано със самолет „Спартан“ до Словения

2
Детето ще остане за лечение в Любляна, Словения поне за един месец
Детето ще остане за лечение в Любляна, Словения поне за един месец

Детето ще остане за лечение в Любляна, Словения поне за един месец

Дете на 11 години, лекувано в Клиниката по Детска клинична хематология и онкология на УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“, с диагноза остра лимфобластна левкемия беше транспортирано с военния самолет „Спартан“ до клиника в Любляна, Словения, предаде NOVA.

„Наложи се наистина по спешност да търсим съдействие. Процедурата, която предстои на детето в Словения, е нещо, което ние не можем да извършим. Състоянието на детето създаде критични стойности на неговите показатели”, коментира проф. д-р Добрин Константинов от Клиниката по детска клинична хематология и онкология в УМБАЛ „Царица Йоанна-ИСУЛ”.

Очаква се лечението на детето в Словения да продължи около месец. „След това, теоретично, ще се върне у нас. Прилага се един от най-новите подходи - клетъчна терапия. Това е единственият случай в България, при който сме успели да стигнем до този момент”, допълни проф. Константинов.

Искането до здравния министър д-р Асен Меджидиев за организиране на въздушен медицински транспорт е отправено вчера от ИСУЛ, съобщават от ресорното ведомство. Заедно с министъра на отбраната Димитър Стоянов е организирано незабавното извършване на полета.

Детето е било придружавано от реанимационен екип на СБАЛДБ „Проф. д-р Иван Митев“, детски онкохематолог от ИСУЛ, медицинска сестра-бордна от екипа по авиомедицинска евакуация на ВМА и родител.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

На пазара:
- Едно кило ягоди!
- Какви предпочитате, български или брани от българи?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари