1000 лева за възстановяване на здравни права

0
Депутати приеха спорната здравна реформа на извънредно заседание
Депутати приеха спорната здравна реформа на извънредно заседание

От началото на следващата година всички здравнонеосигурени, които искат да възстановят здравните си права, ще трябва да покрият здравните си вноски за пет години назад. Това решиха депутатите по време на извънредно заседание, на което се разглеждат на второ четене законовите промени, предлагани от правителството, предаде Дарик.

С приемането на въпросните промени всеки, който не е плащал за здраве и поиска да възстанови здравноосигурителните си права, ще трябва да плати по 1008 лева, изчисли Хасан Адемов от ДПС.

Към момента за възстановяване на здравноосигурителни права трябва да се покрият всички неплатени здравни вноски за три години назад. Въпреки че опозицията поиска този срок да остане същият, промените бяха приети и считано от догодина, той се увеличава на пет години.

Редица спорове породи въпросът откога трябва да плащаме здравни осигуровки, ако сме неосигурени.

„В България има над 350 000 безработни, от които трайно са 156 000, т.е. това са хора, които не разполагат с възможността за 60 месеца да платят 1008 лева без лихвите, за да могат да влязат отново в осигурителната система", допълни Адемов.

Здравният министър Петър Москов поиска неосигурените да могат да възстановяват правата си след като платят всичко за последните 15 години. Това предложение обаче бе отхвърлено още на заседание на парламентарната здравна комисия. Тогава бе предложено годините да станат пет, а един от депутатите, които подкрепят това, е Димитър Байрактаров от Патриотичния фронт.

„Ние нямаме право да продължаваме да стимулираме некоректните платци в солидарния модел", каза от своя страна Байрактаров.

Приложението беше прието и срокът за възстановяване на здравни права вече ще стане 60 месеца или пет години.

Парламентът още одобри здравните грижи да се разделят на два пакета – основен и допълнителен и размерът на здравната вноска да не се увеличава на този етап.

Малко повече от десет часа продължи днес извънредното заседание в парламента, по време на което след задълбочени спорове и математически изчисления, в крайна сметка депутатите приеха здравната реформа на ресорния министър Петър Москов.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари