100% от продукцията на русенските овощари заминава в Румъния

0
Най-качествената продукция на русенските овощари заминава в Румъния
Най-качествената продукция на русенските овощари заминава в Румъния Видео: БНТ

Почти 100% от най-качествената продукция, произведена от русенските овощари, заминава за Румъния.

Причината е, че покупателната способност на хората от северната ни съседка е по-висока,  обясняват местните производители. В същото време на българите пазари се продават предимно вносни плодове, които са на по-ниски цени заради по-високите субсидии за земеделците там, предаде БНТ.

50% от плодовете, произведени в русенския регион, се реализират на пазарите в Румъния. От една страна овощарството в северната ни съседка не е толкова развито, а от друга – цените са по-високи.

Николай Колев – производител на ябълки: “Тук се потребяват предимно среден клас стока, има много малък пазар за по-качествената стока. Доколкото Букурещ – хората там са платежоспособни и предпочитат да консумират по-качествени стоки, така че всичката качествена стока отива директно за Румъния.”

Преди време българските производители имали проблеми с превозването на стоката, но от  българо-румънската земеделска работна група, която съществува вече 5 години, им съдействали.

Николай Колев – производител на ябълки: “Имахме проблеми с дългите проверки на нашите бусове със стока. Веднага реагираха от областната управа в Гюргево и тези проверки станаха много по-леки.”

Проблемите на вътрешния пазар обаче остават, въпреки законовипромени.

Николай Колев – производител на ябълки: “Нелоялна конкуренция от страна на големите вериги, които внасят стоката без ДДС – фактически веднага нашата стока става с 20% по-неконкурентно способна спрямо тяхната. Освен това те получават доста по-големи субсидии … и така цената на стоката, която можем да вземем в България е колкото да  си платим разходите по отглеждането й.”

За да могат да защитават интересите си, производителите на плодове в русенския регион се сдружиха в Съюз на дунавските овощари.

Източник: БНТ
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари