На пазар в Гюргево: Цените на зелето и месото са по-ниски

7
Ако се вземе на едро, цената на зелето е с около 30% по-ниска от тази у нас
Ако се вземе на едро, цената на зелето е с около 30% по-ниска от тази у нас Снимка: Бряг

Ако се вземе на едро, цената на зелето е с около 30% по-ниска от тази у нас

Само у нас ли поскъпва животът, след като статистиката отчете 18% инфлация за октомври? Имаме ли все още сметка да пазаруваме в съседна Румъния, където инфлацията също надхвърля 15-те процента? Направихме проверка какво мислят русенци и дали високите цени удариха по джоба и хората в северната ни съседка, разказва БРЯГ.

Само тръгването ни към най-близкия до Русе румънски град Гюргево ни струва близо 20 лева. 12 лева за такса „мост” в двете посоки и горивото. Затова е добре първо да изчислим колко харчи колата ни и да си отделим време за чакане на граничните пунктове. Понякога се преминава за минути, друг път заради тировете по моста изчакването може да отнеме и час. Магазините и пазарът в Гюргево отварят около 7:30 часа. Пазарът предлага всичко за ежедневието - от сезонни зеленчуци и плодове, до разсад, домашни потреби и земеделски сечива. Зелките се търсят най-много, заради приготвянето им в бидони. Ако се вземе на едро, цената на зелето е с около 30% по-ниска от тази у нас.

На пазара в Гюргево срещаме Росен Ганчев, който има тараба основно с промишлени стоки и пакетирани сладкиши. Разказва, че най-вече заради ежедневното си пътуване пазарува румънски стоки. „Почти всичко си купувам от тук. Най-много месо, олио, захар, както и телешки език. Агнешкото например е по 14 лева за килограм”, обяснява още Росен. На пазара в Гюргево има обособени зони с магазини на производители. Там и сиренето, и месото са пресни и по-евтини, отколкото във веригите магазини. Телешкото месо върви около 16 лева, а каймата се продава между 8 и 10 лева за килограм, в зависимост от съдържанието. Вдигнаха се малко цените тук, но все пак е по-евтино”, разказва Росен, с когото обикаляме по магазините. Препоръчва ни сирене, което било вкусно. Не пропусна да ни обърне внимание и на субпродуктите, които като деликатес също са на по-ниска цена отколкото отвъд Дунав.

В Гюргево усещат отлив на български клиенти, но все пак доста стоки си остават по-изгодни за нашия бюджет. „От два месеца започнаха плавно и тук да се повишават цените, въпреки всичко пак е малко по-евтино от България”, добавя още Росен. И не само като клиент, но и като търговец разказва, че румънците също пазаруват по-слабо отпреди. Но добавя, че пенсиите и заплатите в Румъния са по-големи отколкото в България, затова и покупателната способност е по-висока. В повечето случаи северните ни съседи не спестяват от стоките за първа необходимост, ограничават по-специфични разходи, разказва още Росен Ганчев.

В сектора на производителите на зеленчуци може да се намери пипер по два лева например, малко по-евтини са лукът и празът. Не е за пренебрегване и продукцията, която е градинска. Но яйцата остават по-скъпи, отколкото в България. Цветята - също. Ако обаче имате дълъг списък за покупки и се комбинирате с приятели, тогава пазаруването ще излезе на сметка. Също така ще Ви донесе емоцията, че сте отишли на пазар в чужбина, за да снабдите трапезата си с нещо различно и понякога доста специфично на вкус.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    13
    Гост
    Нали хукнахте? Що се върнахте? Не е като по филмите ли?
  • 4
    12
    Така е
    Добре че при соца ни бяха оградили с бодлива тел.Ако не беше тя колко щяхме да издухаме от този рай
  • 4
    11
    Гост
    Докъде ни докараха тия евроатлантици! Да пресичаме границата, за да си купим по-изгодни храни. А бяхме производител номер едно на Балканите. Но, това беше в едно лошо време, когато българите бяха 9 милиона и имахме армия с 300 бойни самолета. Сега е новото време, по-доброто, когато мятаме дупета по прайдове и пеем на английски.
  • 19
    10
    У БГ-то
    Купих и аз сирене от Кауфланда, в пластмасова кутия, трошено, не беше като гума, но имаше вид на някакъв вид готова мазилка, вкусът също беше малко така, но не съм пробвал "оригинална","истинска" мазилка за да направя сравнение!
  • 4
    9
    Чак
    Пък и винетка? Винетката им е задължителна, когато се излезе извън Гюргево към други градове и населени места. До 24 часа сте задължителни да си купите такава, но отиване и връщане по моста съмнявам се да се дължи и винетна такса.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари