10 страни, които могат да изчезнат след 20 години

0
Какво би станало, ако изчезне, например, САЩ?
Какво би станало, ако изчезне, например, САЩ?

Някога замисляли ли сте се, какъв би бил светът, ако някои страни спрат да съществуват? Ако едни страни асимилират други, ако изчезналите държави продължат да съществуват и днес.

Днес има поне десет страни, които след около 20 години може да изчезнат във вида, в който съществуват днес.

Историята помни много страни, които са изчезнали или са били асимилирани от други. По-мощни и по-успешни. Да вземем например Хаваите. В продължение на много столетия те са били отделно кралство, през 1840 г. са признати за отделна държава, а през 1898 г. са анексирани от САЩ.

Какво би станало, ако Югославия не се беше разпаднала на няколко отделни републики? А какво би станало с Египет и Сирия днес? А Съветският съюз – какво  би било, ако той не се беше разпаднал? Би ли била ситуацията в републиките по-добра или по-лоша, отколкото днес?

Държави се създават и изчезват много често. Едни страни поглъщат други, променят имената си, някой става по-силен, нещо губи своето влияние. Та кои страни могат да изчезнат в скоро бъдеще?

Ето няколко сценарии, които предлага изданието „Зирохедж” (Zerohedge).

Испания

Не е чудно, че Испания рискува да пострада от последиците от финансовата криза. Равнището на държавния дълг е 97,7% и продължава да расте през 2015 г. Само това е достатъчно, за да настъпи социален крах.

Безработицата в страната е нараснала до 23,78% през първото тримесечие на 2015 г. в сравнение с 23,7% през последното тримесечие на 2014 г. Аналитиците прогнозират, че нивото на безработицата ще остане на текущото ниво поне до края на годината, при това строгите мерки за икономии не могат да извадят страната от такова сложно положение.

Но испанското правителство има и други проблеми, които могат да доведат до много по-сериозни последици, отколкото въпросите на икономиката.

В Каталония, която все още е част от Испания, движението за независимост набира сила. Идеите за самостоятелност стават все по-популярни с Испания.

Много граждани в региона твърдят, че каталунците имат все по-малко културни връзки с останалата част от Испания.

Каталония е част от Испания от XV в. насам, но сега мнозина твърдят, че е настъпил моментът тя да стане независима. Освен това днес Каталония е един от най-богатите промишлени райони в Испания.

През 2013 г. каталунците построили „жива верига” на границата с Испания, за да се отличат символично от испанците.

Именно затова в Испания са възможни промени в политическата география, и те ще нанесат вреда на имиджа на страната.

Северна Корея

Северна Корея е страна-отшелник. Това е държава, която се е изолирала от външния свят, в която се усеща недостигът на ресурси.

Именно затова възниква остра нужда от внос на ресурси отвън. Наистина ли Северна Корея е толкова опасна и цели война?

Смята се, че промишленият капитала в страната е изтънял, а военните разходи са довели до изчерпване на ресурсите.

25% от населението изпитва недостиг на хранителни продукти, и сред тях са 1 млн. деца.

Ръстът на БВП е по-малко от 1%. Заради недостиг на ресурси страната трябва да живее в изолация, или в края на краищата да признае факта, че трябва да укрепи чуждестранните си връзки. Голяма е вероятността правителството в страната да избере първия вариант, тъй като разширяването на външните отношения би означавало крах на днешния режим.

Белгия

В продължение на много години Белгия е била разделена, намирала се е на ръба на разпада.

Проблемът тук е, че двете части на страната фактически нямат нищо общо една с друга, поне не и в областта на културните и езикови връзки.

Валония е разположена в южната част на страната, населението ѝ говори на френски език. Фландрия е на север и населението ѝ говори холандски език.

Жителите на Валония се стремят към независимост и съюз с Франция. Жителите на Фландрия искат да образуват независима държава.

В периода от 2007 до 2011 г. Белгия преживяваше последиците от разногласията относно политиката в страната. Те имаха само временно правителство, тъй като нито една политическа сила не можеше да управлява страната и партиите не можеха да се споразумеят за съвместно управление (2010-2011 г.).

Китай

Авторите на статията смятат, че Китай няма да успее да реши проблемите си, свързани с околната среда и замърсяването.

Китайците може да имат една от най-мощните армии в света, но това не може да компенсира една от най-страшните прогнози на китайските аналитици: към 2030 г. в страната няма да остане питейна вода, тъй като цялата вода ще бъде силно замърсена.

Половината от обема на градските води вече е негоден за пиене, и въпреки всички усилия от последните 5 години, Китай е на пътя към пълна загуба на питейна вода.

Да, замърсяването на въздуха е много лошо, но замърсяването на водата – още по-лошо. Китай вече вложи $112 млрд. за модернизиране на водопроводните мрежи, но това, за жалост, не е достатъчно.

Ирак

Великобритания раздели колониите си без да взема предвид етническите и езиковите особености на живущите на тези територии групи.

Сега в страната няма кървав диктатор, но страната продължава да се разпада. Кюрдите доминират на север, сунитите – на запад, а шиитите – на юг.

Фактически Кюрдистан сега е независима държава, която има собствено правителство и търговия с международни партньори.

В скоро време там е много вероятно да се случи социален взрив, а предвид дейността на ИДИЛ в Близкия Изток, последиците могат да бъдат непредсказуеми.

Либия

Либия е изкуствено създадена страна, след като получава независимост от Италия през 1951 г.

И само под ръководството на Кадафи Либия е била единна страна.

Гражданската война в страната през 2007 г. доведе до разпад на толкова малки групи, че мнозина очакват официален разпад на държавата в близките десетилетия.

По-рано територията на днешна Либия се е състояла от три независими един от друг региони – Триполитания, Фецан и Киренаика.

Племенните връзки били много силни, и само властта на Кадафи е променила ситуацията. Сега, когато Кадафи вече го няма, страната се връща към това, което е била.

Ислямска държава

През 2014 г. нарастването на властта самопровъзгласилата се държава е значително в Ирак и Сирия, а това означава само, че в бъдеще тази власт ще бъде дестабилизирана.

Никой не обича бързото идване на власт, и именно затова „Ислямска държава” има толкова много врагове по света.

Ако тази държава оцелее, тя ще трябва да победи или да сключи мир с Кюрдистан, Ирак и Сирия. Дори Иран и Саудитска Арабия са готови да воюват с нея.

Тази държава има много врагове, и затова е обречена на гибел.

Великобритания

Скръбта на кралицата е свързана с това, че обединеното кралство се разпада и движението за независимост в Шотландия набира популярност в последно време.

Миналата година дори беше проведен референдум, и Шотландия се съгласи да остане в състава на Великобритания, но разликата между тези, които гласуваха „за” и „против” независимостта на Шотландия от Великобритания беше твърде малка.

А това означава, че историята с независимостта на Шотландия още не е завършила и можем да очакваме още много интересни събития, докато страната е все още единна.

Освен това стремежът за независимост набира сила и в Уелс. А за Великобритания това не са никак добри новини.

САЩ

Нима някой наистина мисли, че Гражданската война е довела до обединяването на Севера и Юга?

Ако правителството на страната не работи за запазване на баланса, който съществува в страната днес, то повечето щати в крайна сметка ще поискат да станат независими, твърдят специалистите от изданието.

Ню Орлиънс подаде петиция в Белия дом с молба да позволи на Луизиана да стане независима, а петицията е подписана от стотици хиляди хора.

Аляска и Тексас са оснновните претенденти за излизане от състава на САЩ. Петициите за отделяне от САЩ са събрали над 675 хил. подписи с молба до Обама да обърне внимание на този въпрос.

Малдиви

Тази страна ще изчезне от лицето на Земята, тъй като просто ще бъде погълната от океана. През 2008 г. президентът на страната дори разглеждал възможността за покупка на земя и пренасяне на населението на друг остров.

300 хил. островитяни инвестират доходите си от туризъм, за да си купят нови жилища.

Очаква се, че морското равнище ще е покачи с 59 см. До 2100 г. и Малдивите ще бъдат само на 1,5 м. над него.

Но никой не може да каже със сигурност колко страни наистина могат да изчезнат или да престанат да съществуват във вида, в който ги познаваме днес.

Но важен е не броят на страните, важна е причината, поради която може да се случи нещо неизбежно, нещо, което ще промени геополитическата карта на света, в който живеем.

Източник: FBR.bg
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари