Групата БРИКС вече наброява 10 членки

1
До това разширяване на БРИКС не се стигна лесно
До това разширяване на БРИКС не се стигна лесно Снимка: EPA

До това разширяване на БРИКС не се стигна лесно

От днес групата БРИКС от пет членки - Бразилия, Русия, Индия, Китай и Република Южна Африка - вече ще наброява 10 членки, предадоха световните агенции, цитирани от БНР. Към БРИКС на срещата на върха на групата, проведена през август в Йоханесбург в Южна Африка, бяха поканени да се присъединят Аржентина, Етиопия, Египет, Иран, Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства. На 29 декември обаче Аржентина отхвърли офертата. Новият президент на Аржентина Хавиер Милей официално заяви, че страната му "няма да сключва договори с комунистите", като визира Китай и Русия.

До това разширяване на БРИКС не се стигна лесно. Китай и Русия бяха ентусиазирани от разширяване на формата, замислен едно време като икономически, но напоследък превърнал се в геостратегически и фактически в противотежест на формата Г-7. Индия и Бразилия бяха по-сдържани по въпроса за разширяването на БРИКС. Решението да бъдат поканени гореспоменатите страни да се присъединят към групата беше плод на консенсус.

От новите членки повечето са от региона Северна Африка-Близък изток. Любопитното е, че две от тези страни са съперници в един и същи регион и това са Саудитска Арабия и Иран. С посредничеството на Китай миналата година те подобриха отношенията си, но все още имат разногласия по редица въпроси.

БРИКС досега се въздържа да последва примера на Запада да се присъедини към западните санкции срещу Русия заради войната в Украйна.

От днес ротационен председател на БРИКС е именно Русия, която ще организира срещата на върха на 10-те лидери на страните членки от групата в Казан на 16 октомври.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • -2
    8
    До 3
    На тебе зле ли ти е,като не ти е излизал от там.
  • -3
    7
    Ванка с танка
    Комунягите това мечтаете да сринете долара,ама мечтите ви ще продължат още дълго.Е като ще сривате долара колко от вас имат рубли, рупии или юани а боклуци.Да еба и гладната ви пасмина.
  • 3
    6
    Планът Путин - Си Дзинпин
    Идеята им на БРИКСЮАР е: да стабилизират валута - рубла и/или юан, за да елиминират - долар и евро в международния стокообмен.
  • -1
    5
    До 3
    3, 600 милиарда БЕДНИ! Всичките нещастници в БРИКСа! Останалите проспериращи са в ЕС и НАТО! България е към тях, не към бедните и гладни некадърни кумуняси!
  • 4
    4
    498394р
    България вън от европейския съюз и в БРИКС!!! Само това е спасението, иначе туморът наречен западът като умре съвсем скоро ще ни убие със себе си.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари