Защо испанец остана в България след пътуване на автостоп из страната?

9
От всички чужди страни, в които е живял, в България сърцето му най-накрая намира мястото си, споделя Мануел
От всички чужди страни, в които е живял, в България сърцето му най-накрая намира мястото си, споделя Мануел Видео: NOVA

От всички чужди страни, в които е живял, в България сърцето му най-накрая намира мястото си, споделя Мануел

"Казвам се Мануел, аз съм испанец." На 3300 километра от родния му град Антекера в Испания, Мануел е в любимия му парк: Борисовата градина, в сърцето на София. Но температурите навън не притесняват южняшката му душа.

"Спрямо моят дом – Испания – в момента е хладно тук, да. Но съм живял в Шотландия няколко години – на студ, вятър, дъжд. А тук имате цели 4 сезона!", сподели той, цитиран от NOVA.

Една екскурзия му открила това райско кътче - България. "Първият ми спомен тук е в село Сапарево – близо до Сапарева баня. Тръгнах на автостоп из цялата страна. Видях Велико Търново и се впечатлих от крепостните стени на Царевец, след това изключителния Пловдив, Варна… бях и във Враца! Човекът, който ме качи в колата си, каза – щом говориш испански – си за тук, ще си намериш работа лесно. Не знам защо мислеше така, но се оказа прав!", спомня си испанецът.

С усмивка ни споделя - подчертавайки, че това не е комплимент – от всички чужди страни, в които е живял, в България сърцето му сякаш най-накрая намира мястото си.

"Тук, а и изобщо на Балканите, носите толкова черти, характерни за испанците – особено за тези в моя край. Хората те приемат като част от семейството си. Обичам празниците ви, с участието на всевъзможни животни в тях, танците, музиката – всичко това ме кара да се чувствам у дома", разкрива Мануел.

А като истински пътешественик знае: че за да обикне още повече едно място, трябва да го опознае. И тръгва от високо. "Черни връх, Камен дел, Боянския водопад … нямам кола тук, така че задачата не е лесна, но ето – качвал съм се дори на връх "Ботев", споделя той.

Гастрономическите му вкусове също са удовлетворени у нас - обича мекици и тиквеник.

Знае, че рано или късно родният му край му ще го призове – за да се погрижи за родителите си. Затова е решен: преди да си тръгне от любимата България, да заснеме колкото може повече от нея. Така за кратко сменяме местата си – вдъхновен от разговора ни, Мануел решава: българите сами да разкажат за най-характерното за страната ни на неговите сънародници.. чрез блога му.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 7
    2
    Стандарти на живота
    Страната ни е хубава, обаче ако имахме и заплатата на испанците. Иначе защо ли българите се бъхтят в Испания?
  • -1
    1
    Мунчо
    Не знае къде е попаднал.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари