10 култови реплики на Борисов, които се вляха в аналите на историята

0
„По-добре да го вдигаш, отколкото да ти пада… рейтингът.“
„По-добре да го вдигаш, отколкото да ти пада… рейтингът.“

Един от най-ярките родни политици от последните десетина години празнува рожден ден на 13 юни. Хвален или хулен, одобряван или осмиван той е единственият български министър председател от най-новата история на страната ни с втори мандат начело на държавата.

Бойко Борисов е роден в Банкя. Баща му е служител в Софийско градско управление на МВР, а майка му – начална учителка. През октомври 2005 година Бойко Борисов участва като независим кандидат в частичните кметски избори в София, стига до балотаж (срещу Татяна Дончева от БСП) и е избран с убедително мнозинство (68,5%).

В началото на април 2006 година е учредено сдружение с нестопанска цел за общественополезна дейност „Граждани за европейско развитие на България“ (ГЕРБ), в което Бойко Борисов официално не участва, но което е свързано с близки до него хора.

На 3 декември същата година е създадена партия ГЕРБ, която е оглавена от близкия до него Цветан Цветанов. Самият Борисов не може да стане ръководител на партията, поради законова пречка, но на практика е неин „неформален лидер“. На 10 януари 2010 г. редовното отчетно-изборно делегатско национално събрание на ПП ГЕРБ избира Бойко Борисов за председател на партията, а Цветан Цветанов поема новосъздадения пост заместник-председател.

boiko-borisov-2

На 27 юли 2009 г. със 162 гласа „за“, 77 „против“ и 1 „въздържал се“ Народното събрание избира Бойко Борисов за министър-председател в 87-то поред в историята на България правителство, излъчено от Политическа партия ГЕРБ. През 2012 г. икономическата и социална криза в страната се изостря.

В тази връзка през февруари 2013 година започват протести. На 19 февруари в София полицията влиза в сблъсък с протестиращите и ранява няколко от тях, което е излъчвано по националните телевизии. На следващия ден, 20 февруари 2013 г. Бойко Борисов на извънредна пресконференция, съобщава, че подава оставка, като не желае да става повод за сблъсъци с хората и не иска да гледа парламент, ограден с ограда и кръв по улиците.

„Няма да участвам в управление, в което полицията ще се бие с хората“.

На 7 ноември 2014 г. със 149 гласа „за“ и 85 „против“ Парламентът избира Бойко Борисов за министър-председател в 91-во поред в историята на България правителство, излъчено с мандата на Политическа партия ГЕРБ. Борисов е подкрепен от депутатите на ГЕРБ, Реформаторския блок, Патриотичния фронт, АБВ и Български демократичен център (бивша ББЦ). Против са БСП, ДПС, „Атака“, както и двама депутати от ПФ – Слави Бинев и Велизар Енчев.

На 3 февруари 2009 г. пред българската общност в Чикаго, САЩ по повод на предстоящите парламентарни избори в България Бойко Борисов заявява дословно: „Това е основата на населението в момента – един милион цигани, 700-800 хиляди турци, два милиона и половина пенсионери. И вие като избягахте милион и половина, материалът, който се явява на избори или можем да избираме като кадри, никак не е голям“.

И това е само една от многото безценни реплики, изречени от Борисов, които с помощта на медиите лесно се превръщат в повод за дискусии и дори горещи спорове из социалните мрежи. Навръх рождения ден на премиера ви предлагаме 10 от неговите спонтанни и незабравими фрази, изричани по един или друг повод.

boiko-borisov-3

1. 21 декември 2011 г.

Премиерът обяснява важността на кредитния рейтинг на страната ни:

„По-добре да го вдигаш, отколкото да ти пада… рейтингът.“

2. 11 януари 2012 г.

Премиерът Борисов подканва археолозите да не спират работа през зимата, за да продължи строителството на автомагистрала „Струма“:

„Облечете ватенки, ще сложите калорифери! Има сняг три дни. Ние ще върнем накрая парите на Брюксел заради това, че – хладно ви било. Ако трябва Лиляна Павлова ще идва и ще държи чадър!“

3. 21 февруари 2012 г.

Премиерът при откриването на автомобилния завод в Ловеч:

„Да помолим владиката да помоли началника да е с нас.“

4. 8 март 2012 г.

Премиерът коментира ролята на българската жена по повод 8-ми март:

„Тя работи, гледа деца, върти къщата, пазарува и като направи по-добра кариера се чувства виновна пред този вкъщи, че не е оценен.“

5. 16 март 2012 г.

Премиерът обяснява последната капка, преляла чашата и довела до отстраняването на икономическия министър Трайчо Трайков:

„И най-вече като тръгнах за емира, погледнах, гледам си го, Трайков се пече на плажа.“

6. 16 май 2013 г.

Лидерът на ГЕРБ обяснява на пресконференция опита си:

„От всички, които са били премиери, аз съм най-големият експерт.“

7. 26 юли 2013 г.

Лидерът на ГЕРБ обяснява на БСП защо е тъмен цветът на кожата му:

„Аз имам тен, не съм стъпвал на море, не съм стъпвал, моят тен, Бог да го прости баща ми ми го е дал. И аз исках да съм рус, бял, синеок, ама баща ми ме е направил такъв. Тука гледам има и подобни колеги и от Самоков.“

8. 11 октомври 2013 г.

Лидерът на ГЕРБ пред депутатите в Народното събрание:

„Аз предлагам, докато не дойде Станишев, да прекратим разглеждането, да може да се наспинка това момченце.“

9. 12 март 2014 г.

Лидерът на ГЕРБ се ожалва пред журналисти в парламента:

„Моята съдба, за съжаление, така се нареди в последните години, че все има някакъв мъж, който иска да прилича на мене.“

10. 11 май 2015 г.

Премиерът Бойко Борисов в интервю за bTV:

„Аз до 30 години съм живял така – ставал съм в 5.20 часа да хващам рейса… Ходех до почивните станции да взимам помия за прасета. Мога да покажа как се копае, как се гърли. Майка ми казваше, че бях картофено момченце, защото ядях пържени картофи с кисело мляко.“

Източник: 10-те най
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари