Зорница Русинова: Очаквам след извънредното положение безработицата да спадне рязко

1
Причината е, че голяма част от безработните са хора, които идват от сферата на услугите, заяви заместник-министърът
Причината е, че голяма част от безработните са хора, които идват от сферата на услугите, заяви заместник-министърът Снимка: БГНЕС

Извънредното положение стана причина близо 100 000 души да излязат на пазара на труда, но, когато настъпи облекчение на ограничителните мерки, голяма част от тези хора не би трябвало да имат проблем бързо да си намерят работа.

Това мнение изрази зам.-министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова в студиото на “Офанзива с Любо Огнянов“ по Канал 3.

Вярвам, че след разхлабването на мерките безработните ще се върнат на работа, защото преди това имахме глад за кадри“, казвам заместник-министърът. “Голяма част от хората, които останаха без работа, са основно със средно образование, а само 14% от тях са с висше. Те са основно в сферата на услугите. Когато отворят моловете, хотелите и ресторантите, по-голямата част ще могат много бързо да си намерят работа“.

Мярката “60/40“ е помогнала за ограничаване на броя безработни до относително ниски нива, като много работодатели да успели да задържат служителите си, въпреки намалелия обем работа по време на пандемията, смята още Русинова.

По отношение на сезонните работници, които бяха върнати от Франция през изминалите дни, зам.-министърът препоръчва хората да се въздържат от пътувания зад граница, тъй като Европейската комисия направи препоръка към страните-членки на Европейския съюз да продължат транспортните мерки до 15 юни. “Сезонните работници, особено с глада на кадри в селското стопанство, би било добър стимул да останат в България“, казва още Зорница Русинова.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари