Безработни дърпат по 1800 лева от борсата чрез измама

4
Бизнесът алармира за нова измама с обезщетенията за безработица
Бизнесът алармира за нова измама с обезщетенията за безработица

Бизнесът алармира за нова измама с обезщетенията за безработица

Работодатели сигнализираха за нова измама с обезщетения за безработица, която още повече затруднява намирането на работна ръка.

"Напоследък широко разпространение се наблюдава при така наречената "френска безработица". Хора заминават организирано с автобуси за Франция, там се назначават фиктивно от френска компания на минимална заплата. Но те може да се назначат и на произволна заплата, защото назначението им е фиктивно - остават само за седмица, след което се връщат в България и се регистрират в бюрата по труда. Оттам получават обезщетение за безработица на максималното за нашата страна ниво в продължение на 9 или 12 месеца в зависимост от общия стаж", разказа схемата председателят на АИКБ Васил Велев, пише вестник "Сега".

Подобна измама е възможна заради пролука в европейското законодателство, посочва Велев. Във Франция размерът на обезщетението се определя според размера на заплатата, която човек е получавал последния месец, докато у нас се гледат възнагражденията през последните 24 месеца преди съкращението.

Дори да бъдат назначени във Франция на минимална заплата, която е над 1700 евро, като се върнат у нас мнимите безработни и се регистрират в бюрата по труда, те автоматично получават максималното обезщетение за безработица за България. В момента максималното обезщетение за безработица у нас е около 1800 лв. месечно, а от следващата година ще скочи на над 2200 лв., тъй като е предвидено увеличение на максималната дневна ставка.

С тази сума в джоба, безработните не искат да се хванат официално на работа, което създава проблем и за фирмите.

Наскоро зам.-кметът на Разлог Христо Зайков се оплака, че местните хотелиери и търговци трудно намират работници за зимния ски сезон. При опит да се наеме персонал, масово се отказват назначения на трудов договор. Не искат да работят на договор, защото са на борсата и получават обезщетения, обясни зам.-кметът пред депутати от туристическата комисия, на която се обсъждаше подготовката за зимния туристически сезон.

Зайков призова да се вземат мерки за ограничаване на тази измама, защото в техния край е широко разпространена.

Схемата води до източване и на българския бюджет, защото не цялата сума от обезщетението се изплаща от френската социална система, част от средствата се плащат и от НОИ, казаха работодателските организации.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 3
    3
    Чешещ
    Къде те сърби бе Велев? Къде е измамата? Такъв е закона, това е положението. Аааа, нямало вече роби да ти работят за по 400 лева месечно ли? Последно това ми беше нето заплатата когато работех на трудов договор за една кабеларка в Русе. Е, минаха години, захитрях. В момента в който искаш да наемеш знанията, уменията и усилията ми, започваме да говорим от 3000 лева нагоре.
  • 1
    2
    Чичо Спас
    Работодателите да дадат европейска заплата или да си работят само със семействата си. Пазарна икономика за да получиш требе да дадеш
  • 6
    1
    Аз съм
    Значи на нашите така наречени работодатели не им се плаща повече от 1800 лева на месец. Така им се пада. Не разбраха че трябва да бъдат заплатодатели а не работодатели в кавички. Смешници са 90% от тях.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари