Жертви ли са Кристалина Георгиева и Симеон Дянков?

1
Имената им попаднаха в скандал, свързан с американо-китайското съперничество
Имената им попаднаха в скандал, свързан с американо-китайското съперничество Снимка: ЕК

Скандал с променени данни в класацията Doing Business от 2018 г. избухна броени дни след като фондът отпусна най-голямата помощ в историята си от $650 млрд. 

Кристалина Георгиева, шефката на МВФ, и бившият български финансов министър Симеон Дянков станаха колатерална жертва на задълбочаващото се американо-китайско съперничество, пише 24 часа.

От близо 20 г. насам една класация и мястото, което тя дава за дадена държава, се смята за една от най-достоверните оценки за регулаторните режими в областта на бизнеса.

Така беше до четвъртък, когато Световната банка съобщи, че спира обявяването на резултати от класацията си Doing Business. Причината - съмнения, че в предишни години е имало намеса в методиката, за да може някои държави да минат на по-предни позиции. И по-конкретно в докладите Doing Business през 2018 и 2020 г. за Китай, Саудитска Арабия, Обединените арабски емирства и Азербайджан.

И в този скандал се оказаха намесени имената на двама известни българи - на шефката на МВФ Кристалина Георгиева и на Симеон Дянков - бившият финансов министър и съветник на Георгиева.

До тях двамата се стига след доклад на адвокатската кантора WilmerHaleа. Към нея в началото на 2021 г. се е обърнала Световната банка с молба да се разбере как се е стигнало до нередности с данните в докладите Douing Business. Екипи на кантората прегледали около 80 хиляди документа и провели интервюта с над 30 настоящи и бивши служители на Световната банка.

Интервю е имало и с Кристалина Георгиева, която от 2017 до 2019 г. бе главен изпълнителен директор на Световната банка - пост, създаден специално за нея от президента Джим Йон Ким.

От наетата адвокатска кантора посочват, че на екипа на Doing Business са дадени инструкции да се променят данните за Китай и те дошли от най-високо място в ръководството.

Служителите са смятали, че не могат да оспорват заповед от президента или изпълнителния директор, без да рискуват работното си място.

Относно Doing Business 2020 пък за Симеон Дянков е посочено, че публично заплашил екипа, че има връзки с етичната комисия на банката и ще разбере, ако някой се оплаче от него.

Адвокатите разговаряли с Ким, който насочил към увеличението на капитала на Световната банка, за което е отговаряла Георгиева. Тя обяснила, че ако то се провали, банката щяла да изпадне в много големи проблеми, а участието на Китай в този процес било много важно.

Позицията на Китай в доклада за 2018 г. трябвало да бъде със седем места по-назад – под номер 85, отбелязва Световната банка, но промените явно били направени след натиск, оказван от ръководството на банката върху екипа на Doing Business.

В доклада на адвокатите се посочва, че през 2018 г. китайски официални представители са настоявали за подобряване на позицията на страната им. Това е бил поводът Кристалина Георгиева и Джим Йон Ким заедно с екипите си да проведат поредица от срещи, за да обсъдят промяна на методологията на доклада.

След проучване се установило, че има три пункта в данните, които можело да бъдат променени за повишаване на оценката на Китай.

Например азиатската страна приела закон, свързан със сигурността на трансакциите. Служителите на Световната банка решили, че висшето ръководство ще бъде удовлетворено, ако Китай получи значително подобрение на оценката за законодателната рамка, посочвайки въпросния закон като мотив за това.

Предлаганите промени били изпратени и на Симеон Дянков, който е един от основателите на Doing Business. Според доклада той е написал в отговор: “Отлична работа. Моля, продължете с публикуването на доклада”. Когато проверяващите в момента се опитали да установят в рамките на проверката защо е получено одобрение и е разрешено публикуването на доклада, те не получили отговор от Симеон Дянков.

Не съм съгласна фундаментално с констатациите и интерпретациите на проверката за нередности в данните, свързани с моята роля в доклада Doing Business за 2018 г. на Световната банка”, заяви Кристалина Георгиева в петък в специално комюнике, обявено на сайта на МВФ. “Вече проведох първоначален разговор с членовете на Изпълнителния борд на МВФ по този въпрос”, допълни Георгиева.

“24 часа” опита да установи връзка с Дянков, който в момента е в САЩ, но не получи отговор на запитванията си към него.

От WilmerHale са изброени нередности и при определянето на позициите на Саудитска Арабия и Азербайджан в доклада Doing Business 2020, но не са открити доказателства, че членове на кабинета на президента на банката или на Изпълнителния борд са били замесени.

А заради негласното разбирателство Европа да посочва шефа на МВФ, а САЩ да казват кой ще ръководи Световната банка, от Щатите дойде

мощен залп срещу Кристалина Георгиева  и дейността на фонда под нейно ръководство. Скандалът с манипулирането на данни идва в момент, в който много конгресмени от Републиканската партия се противопоставят на разширяването на подкрепата за Световната банка и МВФ, посочват анализатори.

Американското финансово министерство обяви, че намира обвиненията за сериозни. Сигналът бил важен, защото САЩ имат право на вето върху някои от решенията на МВФ и Световната банка.

“Това са сериозни констатации и финансовото министерство анализира доклада. Основната ни отговорност е да пазим почтеността на международните финансови институции”, заяви говорителката на финансовото министерство Александра Ламанна.

Веднага бе припомнено и че нобеловият лауреат Пол Ромър напусна поста си на главен икономист на Световната банка през 2018 г., след като постави под съмнение промени в класирането на Чили. Пред АФП Ромър коментира, че по време на работата си за Световната банка не е бил наясно с опити за натиск от страна на Георгиева в полза на Китай, но имал подозрения, че нещо като това може би се случва. Ромър е категоричен, че събитията от последните 24 часа ще имат ефект върху надеждността не само на Световната банка, но и на МВФ.

Френч Хил - член на Камарата на представителите от Републиканската партия, заявява, че докладът повдига сериозни въпроси за мотивацията на българката, докато е била в Световната банка. И дори намеква за отстраняване от сегашния ѝ пост

Ако тези обвинения са верни, то бордът на МВФ трябва незабавно да направи оценка на службата ѝ на ръководната позиция тук”, коментира той. “Финансовите пазари и хората, които определят политиките, разчитат на експертизата на международните кредитори и тази репутация сега е опетнена”, смята Хил.

Той е и един от най-изявените критици на издаването на допълнителните специални права на тираж от МВФ, с които се отпуска помощ от 650 млрд. долара за световната икономика,

Анди Бар, също от Републиканската партия, призова американското финансово министерство да направи оценка на действията на Георгиева при подготовката на разпределението на специалните права на тираж в светлината на новите разкрития.

За Джъстин Сандифър - наблюдател на Световната банка към неправителствения Център за световно развитие, докладът ще навреди на отношенията на Георгиева с членовете на МВФ. “МВФ отговаря за гарантирането на честността на международната макроикономическа статистика и държи отговорни страните за честността на техните данни”, заявява той.

Пълният доклад заслужава да бъде прочетен, наистина е нещо”, написа в Twitter Стан Вьогер от консервативния аналитичен център Американски предприемачески институт. Според него Георгиева е предприела някои “удивителни действия”.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари