Американски сенатори поискаха отчет около скандала с Кристалина Георгиева

0
Призовават Джо Байдън да нареди на американското министерство на финансите да провери случая
Призовават Джо Байдън да нареди на американското министерство на финансите да провери случая Снимка: Preiss/ MSC

Призовават Джо Байдън да нареди на американското министерство на финансите да провери случая

Високопоставени американски сенатори призоваха за "пълна отчетност" около спора за подправени данни на Световната банка (СБ), в който бе въвлечена Кристалина Георгиева, понастоящем управляващ директор на Международния валутен фонд (МВФ), предаде Ройтерс, цитиран от БТА.

Председателят на комисията по външните работи към Сената на САЩ, демократът Робърт Менендес, и Джеймс Риш, най-високопоставеният републиканец в комисията, изпратиха съответно писмо до президента Джо Байдън. Те призовават Байдън да нареди на американското министерство на финансите "да осигури пълна отчетност" с необходимото усърдие и бързина.

Кристалина Георгиева, която оглавява МВФ от 2019 г., отхвърли в петък заключенията на външно разследване, проведено от американската юридическа кантора УилмърХейл (WilmerHale), че докато е била на ръководен пост в СБ през 2017 г., е оказала неправомерен натиск върху свои подчинени да фалшифицират данни в полза на Китай, за да отиде той на по-предно място в класацията "Да правиш бизнес" за 2018 г. Тя на свой ред обяви, че се е намесила, за да блокира предложение на човек от екипа на тогавашния президент на СБ Джим Йон Ким данните за Хонконг да бъдат взети предвид при изчисляването на рейтинга на Китай в "Да правиш бизнес", което би подобрило значително позициите на страната в ежегодната класация на банката.

Вчера заместник-председателят на Европейската комисия Валдис Домбровскис се срещна с Кристалина Георгиева във Вашингтон. След това той постна туит в нейна подкрепа.

"Винаги е хубаво да видя (Кристалина) Георгиева от МВФ". МВФ показа "истинско лидерство" при раздаването на паричните резерви на страните членки, написа Домбровскис.

Известни икономисти като Джефри Сакс и жени лидери също изразиха подкрепа за Кристалина Георгиева, отбелязва Ройтерс.

До този момент американското министерство на финансите, което контролира акционерните дялове, осигуряващи на Съединените щати доминираща роля в двете базирани във Вашингтон международни финансови институции, не е казало нещо повече по темата, освен че проучва обвиненията срещу Кристалина Георгиева, отбелязва Ройтерс.

Говорителка на министерството отказа да коментира твърденията на агенция Блумбърг, че министърката на финансите на САЩ Джанет Йелън отказва да приеме телефонни обаждания от шефката на МВФ, откакто скандалът е избухнал преди 10 дни. Личен говорител на Георгиева също отказа коментар.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Младеж, девойка и мъж в купето на влак. Девойката е с много къса пола и дълбоко деколте, което те кара да... Девойката се опитва да привлече вниманието на младежа, питайки го какво чете. Той не обръща внимание дори на поканата ѝ да отидат до вагон-ресторанта. Накрая тя излязла сама от купето. Веднага щом затворила вратата мъжа казва на младежа:
- Ти в ред ли си? И ти се натиска! Аз така се възбудих, че бих изчукал и куче!
Младежа:
- Бау, бау...

Харесай Дунавмост във Фейсбук