Здравният министър: Обсъждане се намаляване на ковид карантината

0
За ваксинираните тя ще бъде по-кратка
За ваксинираните тя ще бъде по-кратка Снимка: БНТ

Здравните власти обсъждат намаляване на ковид карантината, като се очаква следващия вторник да вземат окончателно решение

В "Още от деня" по БНТ темата коментира служебният здравен министър Асен Меджидиев, който уточни, че се обсъжда за ваксинираните лица карантината да е по-малка.

"Ако кривата върви надолу, заразените намаляват и няма натовареност в болниците, се обсъжда ковид карантината да бъде два вида. За ваксинираните тя да е по-малко дни, за останалите да бъде 7, но на петия ден примерно да се правят един или два антигенни теста и при отрицателен тест хората да се освобождават. Но това ще решат експертите".

Всеки вторник експертният съвет ще се събира на заседание при министъра, като самите експерти ще взимат решенията. Трябва да се прецени кое е удачно, кое няма да застраши живота на пациентите, кое ще разтовари и хораат, и бизнеса, и туризам така мче да спре да се всява паника в населението.

Министърът не очаква да бъде обявено ново извънредно положение заради ковид.

"В никакъв случай не очаквам да изпаднем отново в такава ситуация, но няма гаранция, че не може да се получи нова вълна. Здравната система трябва да бъде подготвена, да имаме интензивни легла в лечебните заведения, пациентите да не бъдат връщани".

Медджидиев обяви, че от днес освен безплатните антигенни тестове, се връща и възможността за ваксинация навсякъде в страната, а не само при общопрактикуващите лекари.

На въпрос ще се отпуснат ли още пари за медиците на първа линия, министърът отговори, че такава наредба тепъва трябва да се изготви, защото след приключването на извънредното положение няма законово основание за отпускане на такива средства. Асен Меджидиев коментира и призива на омбудсмана Диана Ковачева това да се случи.

"Още понеделник инициираме първо заседание на наздорния съвет на Здравната каса. Тя много хубаво призовава, но прекрасно знае, че без законодателен орган в момента това няма как да се случи. Мислим реални механизми как да компенсираме тези хора, особено тези, които работят с тежки пациенти - в интензивни отделения, в реанимации. Провел съм разговор с шефа на Здравната каса, със съсловните организации"

Имаме много добри лекари като специалисти, като ниво на обучение, които по нищо не отстъпват на лекарите по света, категоричен е здравният министър. По думите му пробойните в системата са администрирането, големите задължения на някои болници и най-вече липсата на кадри

Меджидиев е изискал от всички лечебни заведения данни за възнагражденията на целия админитративен персонал в болниците, за да се установи каква е диспропорцията във възнагражденията на админисративния и медицинския персонал.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 3
    1
    да ви сЕра на ковид-а!
    Ами нали щяхме ЯКО да мрем? Нямаше да стигат чувалите за трупове? Маски? Каски? Сертификати? *Ваксини*? Карантини? Постановка? Театър? Важното е бизнесът да върви и едни пари да падат, а? Мама ви да еба, аз, циркаджии недоклатени!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари