Депутатите не успяха да отменят карантината при COVID - 19

0
В Бургас цели паралелки минават на онлайн обучение заради един болен в класа
В Бургас цели паралелки минават на онлайн обучение заради един болен в класа

В Бургас цели паралелки минават на онлайн обучение заради един болен в класа

Предложеното от правителството отпадане на задължителната карантина за заболели от COVID и контактните им лица не е стигнало доникъде. Промяната се рекламира от здравния министър Христо Хинков, но не е минала дори на първо четене в ресорната здравна комисия. Заради непроменената навреме норма регионалните здравни инспекции, болните и близките им, образователните институции, ще трябва да се занимават с изолиране на лица и куп процедури, които министерство на здравеопазването на практика счита за ненужни.

Това показа проверка, направена от вестник „Сега“, по повод увеличаването на новорегистрираните случаи на COVID и опасенията на родители и учители, че пак може да се стигне до онлайн обучение. Регионалните здравни инспекции и отделни регионални управления на образованието започнаха да излизат с инструкции за повишено внимание при пропусквателните режими и насоки за премиване към обучение в електронна среда.

Законопроектът за промяна в закона за здравето, който предвижда отпадане на задължителната карантина при COVID се състои буквално от два параграфа. Според новите текстове COVID вече няма да е в списъка на силно заразни и опасни болести от рода на холера и чума. В мотивите на проекта и в частичната оценка на въздействие надълго и нашироко се обяснява как няма нужда от задължителна карантина при тази болест, защото има действащи ваксини, има естествен имунитет при преболедувалите, вирусът е видоизменен и тежестта на протичане е по-ниска, заболеваемостта пада в световен мащаб и т.н. „Отпадането на задължителната изолация за болните и контактните им лица дава възможност при наличието на ефективни противоепидемични и профилактични мерки да не се прилагат ограничителни мерки спрямо засегнатите лица (физическото им отделяне и ограничаване на контактните), което създава допълнителни социални и икономически тежести, като отстраняване от работа/училище/детска градина, ползване на отпуск поради временна неработоспособност, липсващи или ограничени възможности за ползване на услуги и закупуване на стоки и лекарства и др.“, пише в оценката на въздействие. В нея се изтъква, че промяната касае цялото българско общество, като конкретно ще намали административната тежест на пряко засегнатите институции – РЗИ и МВР. Системата на образованието е пропусната в този списък, но тя е пряко засегната от задължителната карантина – заради изискването за карантиниране на контактните лица. Няколко паралелки в Пловдив вече излязоха в онлайн обучение.

Проектът за тази промяна е пуснат за обществено обсъждане още през юли месец, но е внесен в парламента на 8 септември. Той е бил насрочен за разглеждане на заседание на ресорната здравна комисия на 21 септември, но заседанието е било отменено. В последните дни преди ваканцията НС ударно се занимаваше с гласуване на законопроекти, свързани с националния план за възстановяване. Тези дни в свое участие министърът на здравеопазването проф. Христо Хинков обяви като добра новина, че ще има промяна в правилата за карантиниране. „Не е редно да принуждаваме РЗИ-та и училища да преминават през всички тези процедури, когато има експертно становище, че те са ненужни. Ще повдигнем въпрос на председателски съвет“, коментира депутатът от БСП и член на здравна комисия Георги Гьоков. Парламентът се събира на извънредно заседание на 12 октомври, иначе се води във ваканция до 8 ноември, когато ще е приключил и балотажът на предстоящите местни избори. Подкрепа за промяната има и в групата на ГЕРБ. Не е ясно обаче дали проектът ще може да мине ударно на извънредна здравна комисия и едновременно на две четения в зала, каквато практика съществува. „Ако не се стигне до промяна в закона на време, може да се мисли за инструкция, която да укаже на РЗИ-тата да прилагат правилата еднотипно без да разширяват и тълкуват“, коментираха експерти.

В БУРГАС КАРАНТИНА ЗА ЦЕЛИ ПАРАЛЕЛКИ

От днес в Бургас въвеждат засилен филтър в училищата и детските градини заради ръст на случаите на забелили от Ковид, предаде БГНЕС.

Заболеваемостта в област Бургас е 88 на 100 хиляди, като за страната случаите са 53 на 100 000. За 10 октомври регистираните случаи за Бургаска област са 61, като 18 души са хоспитализирани. Имаме по 4-5 ученика заболели на ден. Когато имаме болен ученик, се карантинира цялата паралелка“, заяви д-р Мирослава Киселкова от РЗИ-Бургас.

В някои от училищата в Бургас децата вече влизат от различни входове, за да се избегне струпване.

Имаме засилен филтър на входа на училището. Медицинско лице замерва температурата, по класове се уверяваме, че всички са здрави, продължаваме с проветряване на класните стаи, както и със засилена дезинфекция“, каза Марияна Стефанова, директор на ОУ „Васил Априлов”

От РЗИ Бургас отчитат и засилен интерес към ваксинацията. „Ваксините са обновени, освен това вече са завишени случаите на Ковид -19 и хората отново се имунизират”, каза д-р д-р Величка Григорова от РЗИ - Бургас.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари