Защо е опасно да откажем месото?

0
Според експерти червеното месо трябва да се консумира не повече от три пъти седмично
Според експерти червеното месо трябва да се консумира не повече от три пъти седмично

Червеното месо (свинско, говеждо и агнешко) е най-добрият източник на висококачествен протеин с много незаменими аминокиселини

Освен това месото съдържа голямо количество минерали - калий, цинк, мед, калций, сяра, селен, магнезий, натрий, флуор, калай, кобалт, както и витамини от група В и Е, пише zdrave.to

Но това месо е особено ценно поради факта, че съдържа два основни микроелемента, които съществуват в лесно усвоима форма: витамин В12 и желязо.

Витамин В12 е много важен за формирането на нервната система и липсата му води до изтръпване на ръцете или краката, проблеми с движението, анемия, постоянна умора. Най-тежките прояви са загуба на памет, параноя, халюцинации.

А дефицитът на желязо, който е отговорен за транспортирането на кислорода в тялото, води до анемия и намалена когнитивна функция. Смята се, че най-много желязо се намира в черния дроб на животните. Но резултатите от последни научни изследвания показват, че има повече от тях в червеното месо: в 100 грама, почти 64% от дневната доза В12.

Според експерти червеното месо трябва да се консумира не повече от три пъти седмично. Веднъж или два пъти седмично може да се замени с пилешко или друго бяло месо (пуешко филе, заешко месо).

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари