Японски учени създадоха изкуствена кръв за кръвопреливане

1
Изкуствената кръв е подходяща за всички и може да се съхранява до една година
Изкуствената кръв е подходяща за всички и може да се съхранява до една година

Проблемът с дефицита на донорска кръв може да бъде решен от изобретението на японските учени.

Изкуствената кръв, създадена от екип японски учени е подходяща за всички и може да се съхранява до една година. Експериментите със зайци потвърдиха, че тя спасява живота не по зле от истинската кръв. Предстоят клиничните изпитания на хора.

При масирана загуба на кръв най-голяма заплаха за организма е дефицитът на тромбоцити и еритроцити – клетките в кръвта, които са отговорни съответно за нейното съсирване и преноса на кислород. При това донорските тромбоцити могат да бъдат съхранявани в продължение на 4 дни, а еритроцитите – до 20 дни.

Проблемът с дефицита на донорска кръв може да бъде решен от изобретението на японските учени. Asahi Shimbun съобщи, че те са създали изкуствена кръв, включваща тромбоцити и еритроцити, поставени в липидни обвивки – липозоми. Учените заявиха, че тази изкуствена кръв може да бъде съхранявана една година при стайна температура. По този начин става възможно създаването на запаси от кръв в отдалечени райони – например в отдалечените океански островчета.

Освен това, изкуствената кръв може да се прелива на хора с всякаква кръвна група. Това означава, че тази процедура може да започне още в линейката на Бърза помощ, без да се изчакват резултатите от анализите.

Експериментите със зайци показаха, че ефективността на изкуствената кръв е същата като на естествената. От десет опитни животни със сериозна загуба на кръв и получили кръвопреливане на изкуствената кръв, са оцелели шест, което е съпоставимо с традиционните методики. Никакви негативни ефекти не са забелязани.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари