НАСА откри екзопланета с много голяма вероятност за населен живот

0
Въпреки вълнението, учените подчертават, че ще са необходими още наблюдения
Въпреки вълнението, учените подчертават, че ще са необходими още наблюдения

Въпреки вълнението, учените подчертават, че ще са необходими още наблюдения

Учените са направили вълнуващо и потенциално революционно откритие в търсенето на извънземен живот, след като са открили признаци на газ на далечна водна планета, произвеждан само от живи организми, съобщава „Дейли мейл“, цитирано от БГНЕС.

Планетата K2-18b, която е повече от осем пъти по-голяма от Земята и се намира на 120 светлинни години от нас, се намира в обитаемата зона на своята хладна звезда джудже в съзвездието Лъв. Смята се, че това е "хицеанов" свят - сравнително нов клас екзопланети, които притежават ключови съставки за извънземни видове поради богатите си на водород атмосфери и водни океани.

Но наличието на още нещо е развълнувало астрономите още повече.

В атмосферата на К2-18b, която е известна като "суперземя", защото е по-голяма от нашата планета, но по-малка от Нептун, е открит газ, който "уникално се свързва с живота", когато се намира на Земята. Съединението диметилсулфид (DMS) - сложна молекула, съставена от въглеродни, водородни и серни атоми - е открито заедно с два газа, пренасящи въглерод, което кара изследователите да изпитват "смесица от шок, вълнение и неверие".

На Земята това се произвежда само от живота, заявиха от НАСА.

По-голямата част от DMS в земната атмосфера се отделя от фитопланктона в морската среда.

Въпреки вълнението, учените подчертават, че ще са необходими още наблюдения с космическия телескоп "Джеймс Уеб", за да се потвърди наличието на DMS.

Ако откритието се потвърди, то ще направи К2-18б сред най-вероятните светове, където може да съществува извънземен живот, наред с такива като Марс и ледените луни на Юпитер и Сатурн в нашата собствена Слънчева система.

Установено е също така, че в атмосферата на свръхземята има големи количества въглероден диоксид и метан, чието наличие би могло да подскаже, че тя е обитаема, а може би дори вече е населена.

Това със сигурност насочва към това, че К2-18б е "хицеанов" свят, но тъй като и двата газа могат да бъдат произведени чрез неорганичен процес, те сами по себе си не предлагат доказателство за извънземен живот.

Водещият автор на изследването, Нику Мадхусудхан, заяви, че дори перспективата DMS да съществува на далечна екзопланета е "умопомрачителна".

Професорът от Университета в Кеймбридж добави: "Традиционно търсенето на живот на екзопланети се фокусира предимно върху по-малките скалисти планети, но по-големите хицеанови светове са значително по-благоприятни за атмосферни наблюдения.

Предстоящите наблюдения трябва да могат да потвърдят дали DMS наистина присъства в атмосферата на K2-18b в значителни количества.

Обсерваторията на НАСА на стойност 10 млрд. долара може да анализира химическия състав на далечна планета, като улавя светлината от звездата домакин, след като тя е преминала през атмосферата на планетата по пътя ѝ към Земята. Газовете в атмосферата поглъщат част от светлината на звездата, но всеки от тях оставя отличителни знаци в спектъра на светлината, които астрономите могат да разчетат."

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари