Wallstreet Journal: Три точки по света, които могат да предизвикат война

1
Нарастващ риск от военни конфликти, които могат да се превърнат в "драматични" за САЩ
Нарастващ риск от военни конфликти, които могат да се превърнат в "драматични" за САЩ

Колумнистът на Wallstreet Journal Джералд Сейб говори за нарастващия риск от три военни конфликта, които могат да се превърнат в "драматични" за САЩ.

"САЩ и техните съюзници се намират в опасен момент - може би дори по-опасен, отколкото много американци си мислят", убеден е авторът, цитиран от БГНЕС.

На първо място сред вероятните конфликти Сайб посочва евентуално нахлуване на Русия в Украйна. Като аргумент той посочва концентрацията на руски военни части в близост до украинската граница.

Втората възможна гореща точка е операцията на Китай в Тайван

"Китайският президент Си Цзинпин е последният от поредицата китайски лидери, които ясно показват намеренията си да поставят Тайван под контрола на Пекин", се казва в публикацията. Като основание за тази прогноза авторът посочва желанието на настоящия китайски лидер да поеме контрола над острова, докато е на власт.

Третата "заплаха" е вероятността от прекъсване на преговорите по иранската ядрена програма.

"От агресивната позиция на Иран в преговорите, съчетана с увеличеното обогатяване на уран, следва, че Техеран е решен да достигне поне ядрения праг", смята Сейб. Той допуска, че САЩ ще се примирят с ядрения статут на Иран, но изключва възможността подобна ситуация да устройва Израел. "Това означава, че перспективата за военни действия се изостря с всеки изминал ден", заключава авторът.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари