"Всех Святих" в Русе вече е собственост на Митрополията

0

Православният храм "Всех Святих" в Русе вече е собственост на Митрополията.

Церемонията беше след официалните събития по повод 138-ата годишнина от Освобождението на града, съобщи ТОП НОВИНИ.

"Аз виждам нещо многозначително в това, че именно днес, когато честваме 138 години от Освобождението на Русе правим това дарение. С Божията благословия, с благословията на Негово Светейшество Българския патриарх Неофит връчваме официално нотариалния акт за собственост на църквата на  Н.В.Пр. Русенския митрополит Наум", каза в началото на събитието Божидар Йотов, съпредседател на сдружение "Всех Святих".

След това беше връчен и символичният ключ на храма. "Изказвам благодарност на всички, които бяха в Инициативния комитет и за всички дарители, които не са малко и на кмета на Община Русе за неговото съдействие за изграждането на този храм".  

Съборената църкваВсех Святих” е построена и осветена през 1898 г. Тя е изградена по проект на Едуард Винтер. Последната литургия е в нея е отслужена на 25 октомври 1964 година от митрополит Софроний, след което храмът преминава на разпореждане на Градския народен съвет. През 1975 г. тогавашното ръководство на града година взема решение и храмът е съборен за една нощ. На негово място е построен Пантеонът на възрожденците, който е открит през 1978 година по повод 100-годишнината от Освобождението на България.

В началото на 90-те години на миналия век русенската общественост започва кампания за възстановяването на църквата „Всех Святих”. През 1998 г. в Парка на възрожденците патриарх Максим  благославя мястото за новия храм и полага основния камък за възстановяване на храма. През 2007 година е създадено сдружението „Всех Святих”, за негови съпредседатели са избрани русенският митрополит Неофит, вече Български патриарх, и тогавашният кмет Божидар Йотов.

На празника Вси светии същата година е направена първата копка на новия храм. В основите му беше положена капсула с послание към идните поколенията и започва дарителска кампания за набиране на средства за възстановяването на съборената църква. Архитектите полагат усилия да възстановят автентичния й вид. 

"Наистина има символика в това, че днес, на един от най- хубавите празници на Русе се случва нещо, което толкова време го чакахме- почти изградения храм "Всех Святих" да мине в управление на Русенска митрополия. Изключително важно беше това, за да може да дадем старта на ускореното завършване на тази толкова чакана, мечтана и желана от всички русенци църква.

Знаете, че едва ли има русенец, който като се сети за църквата "Всех Святих" да не се сети за това кощунство, което е направено, защото да събаряш храмове и паметници смятам, че не е нещо, което трябва да се случва след 20-ти век", каза кметът на Общината Пламен Стоилов.   

Източник: ТОП НОВИНИ
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари