Внимание! Не ходете в Гърция на 4 февруари

0
Двата големи синдиката на Гърция - на работещите в частния и държавния сектор, са обявили провеждането на генерална стачка на 4 февруари
Двата големи синдиката на Гърция - на работещите в частния и държавния сектор, са обявили провеждането на генерална стачка на 4 февруари

Двата големи синдиката на Гърция - на работещите в частния и държавния сектор, са обявили провеждането на генерална стачка на 4 февруари 2016 г, информира Novini.bg.

Това се посочва в съобщение на Министерството на външните работи на България с препоръка към българските граждани, пътуващи за Гърция. Движението на автобусите, трамваите и метрото ще се осъществява само в часовете от 9.00 до 21.00 ч.

През останалото време няма да има градски транспорт. Тролейбусите и надземното метро ще бъдат в състояние на 24-часова стачка. За 4 и 5 февруари е предвидена стачка на Общогръцката плавателна федерация /моряци и пристанищни работници/.

По време на генералната стачка таксиметровите шофьори, Националната организация на бензиностанциите и аптеките няма да работят. През целия ден на 4 февруари болниците ще бъдат с органичен личен състав.

Очакват се масови синдикални и протестни прояви в големите градове. Продължават и се засилват протестните действия на земеделските производители в цялата страна, включително в цяла Северна Гърция.

Блокирани са при произволен режим на пропускане ГКПП със съседните страни България, Турция, Република Македония. Остават блокирани в различни периоди и основни транспортни връзки в цялата страна, включително континентална Гърция, Пелопонес, о-в Крит, областта Атика и подходи към летището на Атина.

Не се очертава облекчаване на пътната и вътрешна обстановка и в дните след 4 февруари. МВнР препоръчва на цялата територия на страната да се избягват места с масови обществени мероприятия като митинги и шествия.

Транспортните фирми и пътуващите с автомобили при планиране на пътувания да следят актуалната обстановка, във връзка с очакванията, освен ГКПП, да бъдат блокирани входните пътни артерии в големите градове и да се предизвикат големи задръствания, както в големите градове, така и на пътни възли извън тях.

При възникване на инциденти следва стриктно да се изпълняват указанията на органите на реда.

Във връзка с продължаващото блокиране на граничните контролно-пропускателни пунктове между Република България и Република Гърция, Министерство на външните работи, чрез Постоянното представителство на Република България към Европейския съюз, на 3 февруари т.г. информира официално Европейската комисия за създалата се ситуация и поиска от ЕК да предприеме произтичащите от нейните правомощия действия за преодоляването на проблема във възможно най-кратък срок.

В писмото до ЕК българската страна изразява становище, че поради създалата се ситуация Република Гърция не изпълнява свои задължения, свързани с основни свободи в рамките на ЕС, като свободното движение на хора и стоки между държавите-членки.

По-конкретно Република Гърция не изпълнява задълженията, произтичащи от членове 34 и 35 от Договора за функционирането на Европейския съюз, както и задълженията си, произтичащи от Регламент (ЕО) № 2679/98 на Съвета от 7 декември 1998 година относно функционирането на вътрешния пазар по отношение на свободното движение на стоки между държавите-членки.

Република България настоява за спешни действия от страна на Европейската комисия, в съответствие със законодателството на ЕС.

Източник: Novini.bg
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари