МВнР: Българите в Япония да спазват препоръките на местните власти!

2
Силно земетресение удари централна Япония и има опасност от цунами
Силно земетресение удари централна Япония и има опасност от цунами Снимка: EPA-EFE/JIJI PRESS

Силно земетресение удари централна Япония и има опасност от цунами

Българските граждани, пребиваващи в Япония или планирали пътуване до Япония, да спазват препоръките на местните власти и да следят редовно уебстраницата на Японската метеорологична агенция, съобщава Ситуационният център на Министерството на външните работи ( МВнР) на интернет страницата на министерството.

Силно земетресение с магнитуд 7,4 удари префектура Ишикава, централна Япония. Издадено е предупреждение за голямо цунами за префектура Ишикава. Предупреждения за цунами бяха издадени и за префектурите Ниигата, Тояма, Ямагата, Фукуи и Хиого по крайбрежието на Японско море, допълват от МВнР.

Оттам допълват, че при нужда от съдействие, българските граждани в Япония, могат да се обърнат към Посолството на Република България в Япония на адрес: Yoyogi 5-36-3, Shibuya-ku, Tokyo 151-0053, Тел.: +81 3 3465 1021, както и на дежурен телефон в извънработно време: + 81 80 7966 5608 /мобилен/. Е-mail: [email protected].

Сигнали и молби за съдействие при бедствени ситуации на български граждани се приемат денонощно и на телефонните линии на дирекция "Ситуационен център": +359 2 948 24 04; +359 2 971 38 56 или на имейл: [email protected] .

Първите вълни цунами, причинени от мощните трусове в Централна Япония, започнаха да достигат бреговете, съобщи метеорологичната служба на страната, цитирана от Франс прес.

Вълни с височина 1,2 метра достигнаха пристанище Ваджима на полуостров Ното в най-северната част на провинция Ишикава. По-рано метеорологичната служба обяви, че има опасност вълните да достигнат пет метра.

Премиерът Фумио Кишида призова днес за незабавна евакуация на зоните, където бе обявена опасност от цунами, съобщи Киодо.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари