Внимание! Ако ходите в Гърция, носете пари в брой!

0
В случай, че Гърция обяви фалит, банките ще изключат банкоматите
В случай, че Гърция обяви фалит, банките ще изключат банкоматите

Туристите, които посещават това лято Гърция, трябва да носят достатъчно пари кеш за извънредни ситуации и по-дълъг престой, в случай че страната обяви фалит и банките изключат банкоматите, предупредиха британски експерти.

Финансисти и експерти обсъждат на спешни заседания в Лондон как да се помогне на туристите, които останат в капан в Гърция при извънредна ситуация. Специално били инструктирани туроператорите как да действат при фалит на Гърция, пише в. "Дейли мейл". Британски експерти предупреждават, че в Гърция може да се стигне до социални брожения при обявяване на фалит.

В Лондон в момента подготвят резервно финансиране, с което да извозват британски граждани от Гърция и да помогнат на фирми, които имат пряк бизнес с Атина. Гръцката централна банка излезе за първи път с изявление, в което предупреждава, че страната може да е тръгнала по "болезнения път" към фалит и излизане както от еврозоната, така и от ЕС, предаде Би Би Си. Кризата доведе до изтичане на капитали на стойност 30 млрд. евро на гръцките вложители между октомври и април, сочи банката. Тя предупреждава, че страната е изправена пред нова рецесия. "Постигането на споразумение с нашите партньори е исторически императив, който не можем да си позволим да пренебрегнем", обяви трезорът.

Би Би Си очерта вчера 3 варианта пред Атина:

Първо, няма споразумение и ЕЦБ спира финансовата помощ за Гърция, което потенциално води до излизане от еврозоната. Второ, Атина се споразумява с кредиторите за реформи и избягва фалита в последната минута. Трето - няма споразумение, но двете страни замазват положението и Атина остава в еврозоната засега.

В същото време протестиращи блокираха за два часа офиса на Еврокомисията в Атина. Протестът бе организиран от гръцкия профсъюз МЕТ срещу политиката на строги икономии, меморандумите с кредиторите и техните изисквания.

Председателят на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер рязко втвърди тона си към Гърция и обвини премиера Алексис Ципрас, че умишлено изкривява предложението му за уреждане на дълговата криза.

Видимо ядосан, Юнкер каза на пресконференция в Брюксел, че го е грижа за гръцкия народ и най-вече за бедните гърци, но не и за правителството, предаде Ройтерс. "Обвинявам гърците, че казват неща на гръцкото общество, които не съответстват на това, което съм говорил с гръцкия премиер", каза Юнкер. Според Ципрас кредиторите искат увеличение на ДДС за електричеството и на данъците за лекарствата. Юнкер казва: "Не подкрепям увеличението на ДДС върху медикаментите и електричеството, и премиерът знае това. Това ще бъде голяма грешка."

Гръцкият финансов министър Янис Варуфакис каза, че правителството не е подменяло позицията на Юнкер и че той или не знае какво предлага администрацията му, или му изневерява паметта.

В петък Ципрас отива на крака при руския президент Владимир Путин в Санкт Петербург. Двамата ще обсъдят ситуацията в Гърция. Очаква се Ципрас да иска финансова помощ от Москва.

Източник: Всеки ден
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари