Спират парите на Гърция още тази вечер

0
Тежки новини за Гърция
Тежки новини за Гърция

Тежки новини за Гърция предрече Би Би Си. Управителният съвет на Европейската централна банка ще прекрати в неделя подпомагането на гръцката банкова система със средства, съобщи авторитетната английска медия,, цитирана от "Дневник".

Гърция вероятно ще трябва "да обяви в понеделник банкова ваканция предвид въвеждането на капиталов контрол", казва източник на финансовия Робърт Пестън от Би Би Си.

През последните седмици поради растящата несигурност ЕЦБ мина практически на всекидневни решения за инжектиране на ликвидност не повече от 1 млрд. евро. Идеята е, че ако се отпуснат наведнъж повече средства за по-голям срок и междувременно Гърция фалира, ще се окаже, че те са налети без възможност да бъдат възстановени.

Банковата система в страната се крепи на достъп до механизма за спешно подпомагане с ликвидност (ELA), контролиран от ЕЦБ. Управителният съвет на този фонд за финансово подпомагане ще заседава по-късно днес, посочва Би Би Си.

Френският премиер Манюел Валс обаче каза сутринта, че ЕЦБ не бива да спира парите за Гърция, дори ако правителството не преведе във вторник на 1.6 млрд. евро задължения към МВФ. В интервю за радио Europe 1 той заяви: "Европейската централна банка е независима, но не се съмнявам, че тя ще поеме отговорностите си. Казано иначе, не смятам, че тя може да отреже помощта".

Валс също така призова гърците много трезво да обмислят ситуацията и избора, който ще направят на 5 юли, защото "при отрицателен вот има голям риск да напуснат еврозоната".

В момента ELA разполага с почти 89 млрд. евро. За да отпусне този фонд средства на изпитваща затруднения гръцка банка, тя трябва да е платежоспособна и да има адекватно обезпечение. Но ако правителството не плати на МВФ във вторник, тези две условия са под въпрос, тъй като банките притежават подлежащи на потенциално силно обезценяване държавни облигации и са зависими от държавните гаранции за оценка на активите си.

Решенията в Управителния съвет на ЕЦБ относно съдбата на ELA се взимат с мнозинство от две трети. Членовете са централните банкери на 19-те страни от еврозоната (сред тях и гръцкият Янис Стурнарас) плюс шестимата членове на Изпълнителния борд на ЕЦБ.

Те може да преценят, че някои гръцки банки са в по-стабилно състояние и да им се позволи по-дълго достъп до средствата от ELA. Но правителството в Атина може да прецени, че е по-безопасно да предотврати паническо теглене на депозити като обяви банкова ваканция в понеделник и ограничения за движението на капитали.

 

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари