Внесоха подписката за референдум в Общинския съвет в Русе

0
15 512 русенци подкрепиха искането за по-чиста околна среда
15 512 русенци подкрепиха искането за по-чиста околна среда

Инициативен комитет внесе този следобед подписка в Общинския съвет в Русе за организирането на местен референдум за чиста околна среда.

Тя е подкрепена от 15 512 души, съобщи Бойко Никифоров от инициативния комитет.

Въпросите, по които се иска допитване до русенци, са свързани с приемане на нормативен акт за екологична и здравна защита, с който да се забрани строежът и експлоатацията на инсталации, които отделят в атмосферата вредни емисии, прах или миризми, както и да се създаде общинска система за непрекъснат мониторинг на замърсителите. Въпросите включват също забрана за пречистване на питейната вода с хлор, както и създаване на зелен пояс около промишлените зони. С отделен въпрос се пита дали дейностите озеленяване, почистване и ремонт на общинска собственост да се извършват пряко от общината - без възлагане на външни изпълнители.

Началото на подписката е поставено на 25 октомври миналата година. Според Никифоров в събирането на подписи са се включили повече от 800 души. Подписката е приключила вчера.

"Съгласно закона, ако в нея са се подписали повече от една десета от гражданите с избирателни права, Общинският съвет е длъжен да произведе референдум. Съгласно избирателните списъци за местните избори през 2015 г. избирателите в общината са 145 000, а изискуемият брой за задължително провеждане на референдум е 14 500 души. Ние внасяме 15 512 подписа", обясни Никифоров.

Той каза, че предстои отдел "ГРАО" да извърши проверка в регистрите дали данните са коректни, след което се очаква и решението на Общинския съвет.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари