Варненски специалисти с прегледи на деца в Русе

0

Варненското дружество по детска ендокринология ВАПЕД (www.vapesbg.org) провежда кампания за ранно откриване и навременно лечение на състояния, свързани с отклонения в  растежа. Основната цел на кампанията е да се насочи общественото внимание към проблемите, свързани с растежа, значимостта на правилното и редовно измерване, откриване и консултиране на деца с проблемен растеж.

Редовното измерване и проследяване на растежната скорост на децата позволява ранното откриване, превенция и лечение на редица заболявания. Ръстът е нисък, когато 97 процента от децата на същата възраст са по-високи. Това може да се прецени с помощта на специални криви, с които разполагат специалистите детски ендокринолози за оценка на растежния темп. Причините за изоставането в растежа могат да бъдат особености на здравото дете, хронични заболявания, скелетни малформации, синдроми, ендокринни нарушения и др. Растежът се възстановява чрез откриване и лечение на основното заболяване. Крайният ръст е толкова по-нисък, колкото по-късно е започнато лечението. 

В Русе през май месец се разкрива „Клиника на колела“. На 12 май от 13 до 17 часа и на 13 май от 09 до 14 часа, в ДКЦ 2, (стая 103), детските ендокринолози ще правят оценка на растежа на децата.

На 12 май в конферентната зала на ДКЦ 2 от 17:30 часа ще има беседа с родители относно ранното  откриване на състояния, свързани с отклонения в растежа. По-късно ще се проведе обучение на лекари-неонатолози за ранна диагноза на синдрома на Прадер-Вили.

Не са необходими предварително записване и направление. Желателно е родителите да носят медицинска документация за състоянието на детето и информация за неговите ръст и тегло през годините. След извършване на оценка на растежа, при необходимост децата ще бъдат насочвани за допълнителни безплатни консултации и безплатно лечение.

Допълнителна информация за кампанията и предстоящите събития може да се намери в сайта или на фейсбук страницата на кампанията.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари