В Ценово възродиха автентични ритуали

0

На Бабинден възродиха автентични ритуали в Ценово.

По идея на председателя на НЧ „Христо Ботев“ в Ценово Георги Георгиев и с активното съдействие на членовете на Пенсионерския клуб „Млади сърца“ бяха възродени автентични обичаи, свързани с Деня на родилната помощ. Повече от 80 жени се включиха във възстановката на традиционната обредност за Бабинден.

Група от жени, облечени в национални носии, се отправиха към Здравната служба. През целия път под звуците на духова музика участниците в шествието пяха и играха ръченица. Заедно с тях вървеше и родилка с три деца. С танци бабите дойдоха до здравното заведение, където ги посрещна най-възрастната акушерка в селото. Цветанка Трифонова повече от 40 години от живота си е отдала на майките, на  израждането и отглеждането на техните рожби. Родилката предаде бебето на акушерката, за да го претегли с колко е наддало през последния месец. По стар обичай на акушерката бяха връчени венец и клонче от дрян с паричка за здраве. Признателни майки отправиха благодарност към здравните работници за положените грижи за подрастващите. Беше спазена традицията акушерката да седна в шейна, теглена от преоблечен като елен мъж, след което церемонията се отправи към ресторанта, за да продължи изпълнението на празничните ритуали.

Участниците в празника се пренесоха далеч назад във времето. „Бабата“ изкъпа бебето не с модерни шампоани, а с яйце и домашен сапун, а след това го намаза с преварена свинска мас и мед. Ритуалът продължи с повиване на новороденото с три пелени и връзването на червен конец против уроки. По време на къпането „бабата“ не спря с наричанията  детето да е здраво, да има благ характер и меден глас, да израсне като най-желаната мома, за която да се надпреварват ергените от три села. Младата майка Людмила Атанасова поля на бабата да си измие ръцете „Колкото са пръските от водата, толкова деца да се родят в Ценово“ изрече родилката пред присъстващите. За жалост  през последната година в Ценово са се родили само шест деца.

Пенсионерките от „Млади сърца“ представиха сценката „По Бабинден как се ражда дете“. Председателят на Общинския съвет Галина Георгиева подчерта, че на този ден се отдава заслужена почит и признание на бабата акушерка в малките населени места. „Бабинден е един е един от големите народни празници, посветен на жените, които помагат при раждането, при появата на нов живот, на младите булки и невести, които са раждали“, подчерта Георгиева. Участниците в празника получиха поздравителен адрес от кмета на общината д-р Петър Петров. По традиция първото хоро беше поведено от бабата – най-тачения и почитан човек на празника.

Участниците в празника премериха сили и възможности в няколко конкурса. Като най-добра кулинарка в месенето на пити беше определена Росица Йорданова, която на Бабинден празнува и рожден ден. Жури под председателството на Камелия Леонова определи като най-вкусни сладкишите на Иванка Костова. Най-бърза в пиенето на мляко с биберон се оказа Емилия Тонева. В категорията „най-добра купонджийка“ излъчването на първенец се оказа трудна задача, защото групата на участниците беше най-многобройна. На дансинга дамите демонстрираха уменията си в надиграването по моделен балет, рок и ръченица. След оспорвана надпревара отличието беше заслужено отнесено от Мариана Георгиева. Закачливи бяха и наградите от разиграната томбола. „Бабите“ си тръгнаха с тестове за бременност, презервативи или секси бельо.

Бабинден в Ценово завърши с благодарност към медицинските работници. Поетесата Пенка Попова прочете стихотворението си „На хората в бяло“. Няколкото часа, белязани от добро настроение, много музика и танци, веселие и игри, преминаха неусетно и за пореден път доказаха, че традициите са живи и се предават от поколение на поколение.

Празнични прояви за отбелязване на Бабинден бяха организирани във всички населени места на общината.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари