Зарязаха и благословиха лозята в община Ценово

1

Тихомир Валентинов е новият цар на лозята в Ценово.

Той получи атрибутите на властта – наметалото и короната от бившия властелин Ивайло Димитров.

По стара традиция в центъра на селото се събраха много хора, за да станат съпричастни към ритуала на зарязването и празничното настроение. Стародавният обред бе извършен под зоркия поглед на най-възрастния лозар в общината Георги Иванов. 93-годишният мъж се занимава с производството на грозде и независимо от преклонната си възраст продължава да е един от най-добрите винопроизводители в района от 1955 година. Първо старият, а след това и новият цар отрязаха по лозова пръчка и свиха венец, с който се накичиха за здраве и берекет. Междувременно и двамата поляха с вино корените на лозата за по-богата родитба и отправиха молитва за добра родитба и по-малко болести по растенията. В празненството се включи и певческата група към пенсионерския клуб „Млади сърца“, която изпълни песни, посветени на гроздето и виното. След зарязването на централния площад се изви кръшно българско хоро. За да споделят празника, дойдоха кметът на община Ценово д-р Петър Петров и председателят на Общинския съвет Георги Георгиев както и много граждани.

И тази година беше спазена традицията преди зарязването мъжката дружина да гостува в кабинета на кмета. Предвождана от стария и новия цар, групата поздрави местната власт като изпълни популярния земеделски марш.

„В годините преди демокрацията само на територията на Ценово се отглеждаха повече от 2000 декара лозя. От близо петнадесет години растенията са изкоренени. Много стопани сега отглеждат лози в дворовете си, но те са единствено за задоволяване на личните нужди“, разказва един от големите арендатори на земеделски земи в района Цветан Иванов.

И в Новград беше спазена стародавната традиция. От центъра на селото под звуците на духова музика шествието се отправи към местността „Лозята“, където бе извършено ритуалното зарязване. В продължение на година за цар на лозята бе коронован Димитър Прокопиев.

В Долна Студена бе възстановен автентичният обичай за празника Трифон Зарезан. Царят на виното Ангел Георгиев заедно с царица Божена посрещнаха в дома си с богата трапеза участниците в шествието. Кметът на селото отряза първата лозова пръчка като сви венец за щедра година. Той даде и указания за грижите, които трябва да се полагат за лозето. По време на празника се проведе и дегустация на домашни вина. В надпреварата взеха участие  девет производители на божественото питие на Бакхус. Тази година за конкурса бяха представени само червени вина.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари