Пенсионери овладяват компютърната грамотност

2

20 пенсионери от Ценово влязоха в залата на интернет клуба като първокласници в класната стая.

Възрастните хора седнаха със страхопочитание пред мониторите и стъпка по стъпка започнаха да овладяват тънкостите на компютърната грамотност. Те са разпределени в две групи и всеки ден в продължение на няколко седмици ще посещават интернет центъра в Народно читалище „Христо Ботев“. Предвидено е обучението да бъде с продължителност от 20 учебни часа и е напълно безплатно за възрастните хора. Проектът по програма „Интернет за всички“ се провежда само в пет населени места в страната и обхваща 100 души. Инициативата се реализира с подкрепата на Асоциация „Съвременни читалища“.

Обучението е адаптирано и съобразено с потребностите и уменията на възрастните хора. По време на курса те ще преминат през четири основни модула за работа с интернет, уточни обучителят на групата и ръководител на интернет центъра Ниази Акифов.

Постепенно жените и мъжете с посребрели коси ще се запознаят с компютърната техника, ще придобият основни умения да работят с интернет и да използват мобилни устройства. Курсистите ще бъдат запознати и с най-важните изисквания за онлайн безопасност.

„Почти всички членове на Пенсионерския клуб „Млади сърца“ изявиха желание да се включат в обучението. На повечето от тях децата им са разпилени в големите градове, или са на гурбет в чужбина. След курса комуникацията между деца и родители ще бъде много по-лесна“, не скри председателката на клуба Румяна Иванова.

По време на обучението всички участници ще си направят регистрация на собствена електронна поща и ще придобият умения за работа в социалните мрежи.

„Истинско удоволствие е да проследиш новините в развитие или да получиш повече информация за въпроси, които те вълнуват и интересуват. Вече ще се опитам до открия състуденти и приятели отпреди повече от четиридесет години. Никак не е маловажно, че компютърът може да се окаже и добър помощник в домакинската ми работа – да открия нови кулинарни рецепти и съвети за личното стопанство“, не скри първите си впечатления бившата учителка Пенка Петрова.

Любопитен факт е, че повечето от желаещите да навлязат в дебрите на интернет пространството са жени.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- И той ми казва: "Искам да имам дете от теб!"
- И ти?!
- Пратих му по-голямото, че то яде повече!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари