В леярната за черни метали в Русе нямало да има "първично леене"

6
Предвидените дейности в завода не се разглеждат като "металургичен процес", според представените документи от фирмата
Предвидените дейности в завода не се разглеждат като "металургичен процес", според представените документи от фирмата

Инвестиционното предложение за изграждането на нов завод за топене на метали в Русе притесни жителите на града.

На 14 юни предстои обществено обсъждане на доклада за въздействие на околната среда, свързан с намеренията на „Метал Фусион“ ЕООД. То ще се състои от 17 часа в сградата на Община Русе на ул. „Олимпи Панов“ № 6.

Фирмата, която ще се намира в Западна промишлена зона, иска да извършва преработка чрез топене на скрап от черни метали с капацитет до 3 тона на ден и производство на детайли от въглеродна и неръждаема стомана. Леярната за черни метали ще представлява технологична линия с индукционна пещ с капацитет на зареждане 1 тон и дневна производителност 3 тона или 60 тона месечно). Ще има и оборудване, необходимо за съпътстващи дейности на основния процес на леене на черни метали.

Режимът на работа ще е двусменен, 16 часа дневно, 5 дни седмично. Работният състав за една смяна ще възлиза на 10 човека.

Въпреки че инвестиционното предложение представлява леярна, дейностите по претопяване и леене на метали не предвиждат т.нар. първично леене и не се разглеждат като „металургичен процес“.

Основната суровина за топене ще е метален скрап – отпадъци от черни метали, които се получават при разкрояване на стоманени листове или отпадъци от обработка на плътна стомана, които са с известен химичен състав и незамърсени с масла или други повърхностни замърсявания. Като суровина за топене ще се използват и метални слитъци – блокчета стомана“, става ясно от документите, предоставени на РИОСВ и общината, пише Русе Медиа.

На срещата на 14 юни заинтересованите страни ще могат да зададат своите въпроси и да заявят становището си.

Докладът, оценяващ въздействието върху околната среда на инвестиционното предложение, е на разположение на гражданите всеки работен ден от 9 до 17 часа, както следва:

  • в Община Русе, ул. „Олимпи Панов” №6 — отдел „Екология“;
  • в РИОСВ — Русе, бул. ”Придунавски” 20;
  • на сайта на Община Русе.

Писмени становища могат да се депозират в деловодството на Община Русе, РИОСВ-Русе или на срещата за обществено обсъждане.

Това е оценката на въздействие на околната среда – доп-ДОВОС-МЕТАЛ ФУСИОН 11-05-2021

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари