„Метал Фусион“ обжалва отказа на РИОСВ за изграждане на леярна в Русе

0
Жалбата в Министерството на околната среда и водите е подадена на 9 август
Жалбата в Министерството на околната среда и водите е подадена на 9 август Снимка: БГНЕС

Жалбата в Министерството на околната среда и водите е подадена на 9 август

Метал Фусион“ е подала жалба в Министерството на околната среда и водите срещу решението на РИОСВ - Русе за прекратяване на процедурата по ОВОС по проекта на дружеството за изграждане на леярна за черни метали в Западната промишлена зона на града.

Документът е внесен в деловодството на 9 август, в края на 14-дневния срок, в който постановлението на екоинспекцията можеше да се обжалва.

Намеренията на фирмата са да извършва преработка чрез топене на скрап от черни метали с капацитет до 3 тона на ден и производство на детайли от въглеродна и неръждаема стомана.

С решение на директора на инспекцията Анатоли Станев процедурата за оценка въздействието на околната среда за инвестиционното предложение беше прекратена.

Основният мотив за прекратяване на процедурата е допустимостта на подобни дейности спрямо устройствената зона, в която попада съгласно действащия Подробен устройствен план (ПУП) на имота, който е одобрен от Община Русе през средата на тази година. Съгласно него и специализираната наредба за правила и нормативи за устройство на отделните видове територии и устройствени зони имотът, който е обект на предложението, е класифициран като „предимно производствена зона“. В него могат да се застрояват производствени, складови, търговски и обслужващи сгради, но не и производства с вредни отделяния – предприятия на химическата и каучуковата промишленост с отпадъчни технологични продукти, асфалтови бази, както и всякакъв вид леярни за черни и цветни метали.

При проведеното обществено допитване по въпроса русенци също се обявиха против осъществяването на проекта. Отрицателно становище против изграждането на нова леярна в града изрази и Община Русе.

Чистотата на атмосферния въздух е от изключително значение за нашата община и за хората, живеещи в нея. Русе е изправен и към настоящия момент пред предизвикателството да извоюва правото си на чист и годен за дишане въздух. Множеството сигнали на русенци за неприятни миризми и мръсен въздух и организираните през последните години протести са доказателство, че гражданското общество в Русе е готово да отстоява правото си на здравословна околна среда“, написа кметът Пенчо Милков в писмо до представителя на „Метал Фусион

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари