В Басарбово дочакаха ремонт на мостовете

1
Агенция „Пътна инфраструктура“ е отпуснала средствата, а фирма „Пътинженеринг-Русе“ вече е започнала работа по по-малкия мост, който има функцията на водосток
Агенция „Пътна инфраструктура“ е отпуснала средствата, а фирма „Пътинженеринг-Русе“ вече е започнала работа по по-малкия мост, който има функцията на водосток Видео: Русе Медиа

Русенското село Басарбово дочака началото на ремонтни дейности на двата моста, които имат нужда от рехабилитация

Агенция „Пътна инфраструктура“ е отпуснала средствата, а фирма „Пътинженеринг-Русе“ вече е започнала работа по по-малкия мост, който има функцията на водосток, съобщава Русе Медиа.

При него ще бъдат възстановени праговете, за да се предотврати възможността от увреждане на основите. На носещата конструкция ще бъде поставена хидроизолация и ще се възстанови асфалтовата настилка с хубав тротоар. Ще бъдат поставени и еластични предпазни парапети.

По-сериозният проблем е с ремонта на основния мост, който минава над река Русенски Лом и се използва при алтернативния маршрут Русе-Бяла. При него се предвижда да се направят две пасарелки отстрани, които ще се използват за пешеходното движение. Така мостът ще се разшири и няма да се налага изчакване на превозните средства в двете посоки.

Началото на ремонта на втория мост все още е под въпрос, тъй като се чака решението на АПИ по предложението на изпълнителите да направи изцяло нов мост.

„Това ще стане по-лесно, защото иначе ремонтът в условията на движение ще бъде притеснителен и може да създадем и доста неприятности за местните жители. По проекта са предвидени две греди, за да се реализират пешеходните пасарелки, а ако се сложат още четири греди, ще стане един нов мост. Но това е решение все пак на Пътната агенция“, обясни инж.Румен Йовчев, ръководител на проекта.

Новият мост няма да оскъпи много стойността на дейностите.

„В момента при изграждането на пасарелките ще се похарчат 30-40 хил.лв. за изместване на съществуващите електрокомуникациите, които пречат. Трябва да се изместят стълбове, съответно тая електрическа мрежа и това нещо струва пари. Когато правим новия вариант, няма да правим изместване на електрокомуникации, което ще спести въпросните 30-40 хил.лв., както и още 20-ина хил.лв. за дейностите по къртене на бетон, разваляне и т.н. Тези спестени пари ще се използват за четирите греди. Новото строителство ще се оскъпи с бетона, който ще се направи за бетоновата плоча и за двата устоя, което няма да е много“, каза още инж.Йовчев.

Изграждането на нов мост ще стане много по-бързо, защото няма да се работи в реката, а гредите ще стъпят на двата бряга, където ще се направят съответните основи, обясни ръководителят на проекта.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари