Увеличават приема на акушерки и медсестри

0
Исканията за увеличаване на броя на студентите, които се обучават по тези направления, са от две висши учебни заведения
Исканията за увеличаване на броя на студентите, които се обучават по тези направления, са от две висши учебни заведения

С 39 души да бъде увеличен план-приемът на студенти в три професионални направления от сферата на здравеопазването, предлага просветното министерство за предстоящата академична година.

Става дума за специалности от регулираните професии "фармация", "медицинска сестра" и "акушерка", пише Вестник СЕГА.

Исканията за увеличаване на броя на студентите, които се обучават по тези направления, са от две висши учебни заведения - Медицинския университет-Плевен и Югозападния университет "Неофит Рилски". Първият е поискал 15 допълни места за обучение по направление "фармация", с което план-приемът му става общо 44 души. Вторият пък е дал заявка за още 10 места в специалността "акушерка" (с което държавният прием става 18 души) и още 14 - за медицинска сестра (общо 24 места). От МОН пък са дали зелена светлина на предложенията заради липсата на кадри в областите от Северозападна и Централна Северна България.

В свое решение от 27 април т.г. МС утвърди 356 места за субсидирано обучение по фармация, 309 - за акушерка, и 685 - за медицинска сестра. В сравнение с планирания за миналата 2016/2017 г. прием това е с 16 места повече по фармация, 27 повече за акушерка и 116 повече за медсестра, или 159 повече места за трите специалности. Ако МС разреши поискания сега допълнителен прием, бройките в трите направления ще станат съответно 371, 319 и 699. По този начин ще се даде възможност за подготовката на висококвалифицирани медицински кадри за системата на здравеопазването и ще се удовлетвори големият недостиг и увеличеното търсене на медицински сестри и акушерки в съответните региони и страната, мотивират се от МОН.

ПРИОРИТЕТИ

Миналата седмица кабинетът прие промени в постановлението за утвърждаване на броя на студентите, с които даде право на министрите на образованието и на здравеопазването да предлагат по-голям прием в специалностите "обществено здраве" и "здравни грижи".

Източник: Вестник СЕГА
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари