Улесняват приема на чуждестранни студенти в българските университети

0
При кандидатстването вече няма да се изисква представяне на медицинско свидетелство
При кандидатстването вече няма да се изисква представяне на медицинско свидетелство Снимка: МОН

Страната ни улеснява приема на чуждестранни студенти в българските висши училища

Това стана възможно с промени в Наредбата за държавните изисквания за приемане на студенти във висши училища, одобрени днес от Министерския съвет.

При кандидатстване в български университет вече няма да се изисква представяне на медицинско свидетелство. Този документ създаваше пречки на студентите, тъй като трябваше да се издаде в едномесечен срок преди датата на кандидатстване и да се завери от съответните органи в чуждестранната държава, съобщиха от МОН.

Досега кандидат-студентите представяха в българските висши училища копие от диплома за завършено средно образование и документ от орган в държавата, в която е издадена съответната диплома. Занапред пред университетските власти ще може да се използва удостоверението за признаване на средно образование, придобито в училище на чужда държава, което се издава от Регионалното управление на образованието (РУО) въз основа на представени документи от чуждата държава.

Отделно висшите училища трябва да предоставят предварително информация за балообразуващите предмети и приемни изпити за съответната специалност. Тази промяна ще улесни кандидат-студентите и ще им даде повече време за избор на бъдещо обучение.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    2
    Mlqw
    Вместо държавата да подпомага нашите деца,за да има повече образовани хора,те им дерат по три кожи с такси. Че вече и никой от професорите не се притеснява да казва-"следващия път изпита няма да е он лайн и без 100 лева в книжката няма да го вземеш". Каква мерзост!!! А чужденците имат пари и в Бъгария всичко се купува с пари! За това ще става още по зле,защото купена диплома, работа не върши. Изкуствено създадени кърлежи!!!
  • 2
    1
    русенец
    Че то какви затруднения са имали хората от чужбина, които са искали диплома за "вишу", а са нямали способности за това? То оттук насетне освен да им плащаме за дето се водят студенти в Русе, за по-голямо облекчение не мога да се сетя.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари