Урсула фон дер Лайен: С нетърпение очаквам да пристигна в Киев

0
Фон дер Лайен и Жозеп Борел пътуват към Киев
Фон дер Лайен и Жозеп Борел пътуват към Киев

Фон дер Лайен и Жозеп Борел пътуват към Киев

Председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и шефът на европейската дипломация Жозеп Борел обявиха днес, че са на път за Киев, в знак на подкрепа за Украйна пред лицето на руската инвазия, предаде Франс прес.

„С нетърпение очаквам да пристигна в Киев“, написа Фон дер Лайен в Туитър, придружавайки съобщението си със своя снимка с Борел и словашкия премиер Едуард Хегер, на перон на гарата до влак в цветовете на Украйна.

„Отивам в Киев“, посочи шефът на европейската дипломация в туит, придружен със снимка, на която се вижда как върви до Фон дер Лайен и други служители.

Председателката на ЕК обяви пътуването си вчера като знак за "непоколебима подкрепа" за Украйна, която е изправена пред военна инвазия от Русия, започнала на 24 февруари.

Пътуването идва ден след като Европейският съюз прие нов пакет санкции срещу Русия с ембарго върху руските въглища и затваряне на европейските пристанища за руски кораби. ЕС също така предложи да увеличи финансирането за предоставяне на оръжие на Украйна с 500 милиона евро, с което то ще достигне до общо 1,5 милиарда евро от началото на инвазията.

Европейските лидери предстои да се срещнат с украинския президент Володимир Зеленски, преди да присъстват на събитие „Да подкрепим Украйна“ утре във Варшава, предназначено да събере средства за украинските бежанци.

Пътуването на Фон дер Лайен идва няколко дни след посещението в Киев на председателката на Европейския парламент Роберта Мецола.

Словашкият премиер Едуард Хегер написа днес в Туитър, че той заедно с Фон дер Лайен и Борел идват в Киев с предложения в областта на търговията и хуманитарната помощ към Зеленски и неговото правителство, посочва Асошиейтед прес.

Според Хегер част от това е "да се предложат варианти за транспортиране на зърнени култури, включително на пшеница". И добави, че Украйна е голям световен доставчик на пшеница, а руската инвазия създава дефицит, по-специално в Близкия изток.

Словашкият премиер допълни, че тримата искат да помогнат на Украйна по пътя ѝ към по-тесни връзки с ЕС чрез "създаването на Екип за Реформи".

Украйна се стреми да се присъедини към ЕС, но остро се нуждае от реформи, по-специално за изкореняване на повсеместната корупция, с която се бори от години още преди руската инвазия.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 5
    1
    Боклук
    А дано те свитнат там дрогираните усраински нацистчета!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари