Олена Зеленска: Насилваните от руски военни ще получат обезщетения

0
Украинските жени и мъже, които са били изнасилени от руски военни, ще могат да получат обезщетение за физически и морални щети
Украинските жени и мъже, които са били изнасилени от руски военни, ще могат да получат обезщетение за физически и морални щети Снимка: Olena Zelenska Foundation / Фундація Олени Зеленської / Facebook

Украинските жени и мъже, които са били изнасилени от руски военни, ще могат да получат обезщетение за физически и морални щети

Това предаде Укринформ, като се позова на съпругата на президента на Украйна Олена Зеленска, цитирана от британския в. „Гардиан“.

Обезщетенията за жертвите на груби нарушения на човешките права, включително жертвите на свързано с конфликта сексуално насилие, не са само икономическа подкрепа. Това е важна стъпка към възстановяване на справедливостта“, каза Зеленска, цитирана от БТА.

Първата дама подчертава, че жертвите на насилие не могат да чакат, докато конфликтът бъде разрешен или когато Русия започне да изплаща репарации – те се нуждаят от помощ сега.

И това правосъдие е необходимо не само в Украйна. Правосъдието за украинските жертви на насилие вече е огледало за самия свят“, каза тя.

Според „Глоубъл сървайвър фънд“, който управлява проекта заедно с Украйна от името на правителства донори, това ще бъде първият път, когато жертвите ще получат обезщетения по време на активен въоръжен конфликт.

Според директорката на фонда Естер Дингеманс „схемата за обезщетение е потвърждение, че случилото се с тези хора е официално признато“.

Както Укринформ съобщи по-рано, Европейският съд по правата на човека (ЕСПЧ) нареди на Русия да изплати на Тбилиси многомилионна компенсация за нарушения на правата на Грузия в резултат на руската въоръжена агресия през 2008 г.

През декември 2021 г. ЕСПЧ призна множество случаи на нарушения на Европейската конвенция за правата на човека, извършени от Русия на територията на Грузия в резултат на въоръжената агресия през август 2008 г.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    2
    фена на Путин
    Братята били изнасилвали жени и мъже ! Уау ! Педерастизмът сред военните там е 0% точно. Най-вероятно са тикали разни предмети из гъзовете на най-озлобените нацисти.
  • 2
    1
    Иван
    А ти какво ще получиш за това че теб те насилват дори анално от САЩ и Англия а
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари