Жозеп Борел приветства "историческата среща" на външните министри на ЕС в Киев

0
За първи път се срещаме извън границите на ЕС, но в бъдещите граници на ЕС
За първи път се срещаме извън границите на ЕС, но в бъдещите граници на ЕС Снимка: Twitter

За първи път се срещаме извън границите на ЕС, но в бъдещите граници на ЕС

Външните министри на държавите членки на Европейския съюз се събраха на "историческа среща" в Киев в израз на "солидарност" с Украйна в борбата ѝ срещу руската инвазия, съобщи днес ръководителят на външнополитическата служба на блока Жозеп Борел, цитиран от Франс прес.

"Събирам днес външните министри от ЕС в Киев за първата по рода си среща на всички 27 държави членки извън съюза", написа Борел в социалната мрежа "Екс" (бивш "Туитър"). Той приветства тази, по думите му, "историческа среща" в Киев и отбеляза, че Украйна е "страна кандидатка и бъдещ член на ЕС".

Посрещайки своите колеги украинският външен министър Дмитро Кулеба приветства факта, че срещата се провежда в Украйна, която по думите му е "в рамките на бъдещите граници на ЕС".

"Ние сме много щастливи да приветстваме тук, в Киев, Съвета по външни работи на ЕС, моите приятели, моите колеги“, каза той.

"Това е историческо събитие, защото за първи път се срещаме извън ... границите на ЕС, но в бъдещите граници на ЕС, каза Кулеба, посрещайки своите колеги в Киев.

Френската външна министърка Катрин Колона, от своя страна, определи пред журналисти срещата като "изключителен дипломатически жест".

Провеждайки тази среща в Киев, ЕС иска да демонстрира своята "решителна и трайна подкрепа" за Украйна, „докато не надделее“ над Русия и не възстанови "своя суверенитет, независимост и териториална цялост“, добави тя.

Става дума и за това да покажем, "че Украйна е част от европейското семейство“ и "също така да предадем на Русия посланието, че не трябва да разчита на нашата умора“, отбеляза Колона.

"Ще останем тук дълго време“, обеща тя.

Нидерландската външна министърка Ханке Бръйнс Слот подчерта необходимостта да "покажем нашата солидарност с Украйна, украинския народ и смелите войници, които се борят всеки ден за свобода, за нашата свобода“.

Българският вицепремиер и министър на външните работи Мария Габриел днес също е на посещение в Киев, където ще участва в срещата на външните министри на ЕС, съобщиха от Министерството на външните работи (МВнР).

Граничеща с държави членки на ЕС, Украйна поиска спешно да се присъедини към блока след началото на руската инвазия през февруари 2022 г.

ЕС се съгласи да ѝ предостави официален статут на кандидат член, но не е установил график за приемането ѝ.

Новият посланик на ЕС в Украйна Катарина Матернова каза в публикувано в петък интервю за украински медии, че присъединяването на Украйна през 2030 г. е "реалистична" цел.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари