Уникална настилка при строителството на "Арена Русе"

0
Плочите и паветата са произведени по нова за страната автоматизирана технология
Плочите и паветата са произведени по нова за страната автоматизирана технология

Цветните плочки са изработени специално за проекта, по мостра – химикалка

Три декара уникална настилка са използвани при строителството на Арена Русе, чието официално откриване ще бъде този четвъртък – 23 юли 2015 г. Плочите и паветата са произведени по нова за страната автоматизирана технология. Цветът е неповторим и е създаван специално за този проект, съобщи Станимир Рунчев, началник на производствената база на „ЛЕО – Бетонови изделия“. Това е най-големият завод в Югоизточна България, намира се в Бургас, а негови изделия се използват при строителството на инфраструктурни обекти в цялата страна. Плочите за ремонта на русенската главна улица „Александровска“ също са дело на този завод.

„Арена Русе“, която вече носи името „Булстрад Арена“, може да се похвали с много уникални моменти в историята си. Безспорно един от тях е продължилото близо 40 години строителство (то е започнало през 1976 г.). Тя е най-модерната и функционална зала за спортни и развлекателни събития у нас, с негорими седалки и акустика на покрива. Интересна е историята на настилката. Плочите и паветата около залата са два цвята – почти стандартно сиво и тъмно бордо. За да постигнат нюанса на бордото, технолозите в лабораторията са ползвали за мостра обикновена химикалка. В историята на завода няма друг подобен случай.

Цветът е измислен от проектантите – софийското архитектурно студио „Серафимов“. „От строителната компания-изпълнител „Адис Калинови“ ми се обадиха, че изпращат мострата. Очаквах да получа нещо стандартно – каталог, снимка. В пакета имаше цветна химикалка. Досега не ни се беше случвало да изработваме цвят по толкова необичайна и малка мостра“, обясни Станимир Рунчев. „Лабораторията ни направи първа проба,но архитектите не я харесаха. Вторият път се получи и резултатът вече се вижда“, добави той.

Обикновено заводите за бетонови изделия у нас работят с няколко стандартни цвята. Само в Бургас подходът е различен – цветът може да бъде изработен според желанието на архитектите и заложен още при проектирането. Така стана и с ремонта на улица „Александровска“ – там цветовете бяха три, подбрани от доайена на русенската архитектура арх. Павел Дочев и изработени от ЛЕО – Бетонови изделия също за пръв път.

Уникалното при настилката на „Арена Русе“ е и технологията на производство. То е напълно автоматизирано, контролира се от компютър и рискът от човешка грешка е минимален. Всяка партида се тества за студоустойчивост, якост, изтриваемост и водопропускливост.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари