Ученици от СОУЕЕ в Русе станаха командири на совалка в звезден лагер

0
Ученици от СОУЕЕ в Русе станаха командири на совалка в звезден лагер

Общо 28 деца от България взеха участие в единствения функциониращ учебно-тренировъчен звезден лагер в Европа в Измир. Сред тях бяха трима възпитаници на СОУЕЕ „Св. Константин-Кирил Философ“ – Александра Пенчева /VIII a/, Камелия Ангелова /VIII a/, Ангел Месарабов /VIII д/, които се включиха в специална обучителна програма там. Това съобщи ръководителят им от русенското училище Теодора Станкова.

В рамките на една седмица децата са преминали 2/3 от обучението на астронавт и са се докоснали до интересна и полезна информация в областта на физиката, астрономията, биологията и технологиите.

SpaceCamp Turkey e космически център за обучение, намиращ се в гр. Измир,Турция. Програмите са адаптирани за деца и младежи на възраст от 9 до 15 години. В света има едва три подобни центъра, като в Европа и съседните държави този e единственият, функциониращ учебно-треноровъчен лагер. Той е създаден по модел на NASA през 2000 година от Кая Тунджар и съпругата му, Мери Милс Тунджар. Програмите на космическия център дават възможност на участниците да работят със съвременни технологии и тренажори в областта на астрономията, роботиката, астро-физиката и биологията. Провеждат се занятия по конструиране на ракети, управление на космически совалки, термодинамика и много други.

В Space Camp Turkey се запознах с деца от пет държави- България, Турция, Полша, Палестина и Гърция. Още като пристигнахме тримата бяхме разделени в различни отбори, всеки от по дванайсет човека. Всеки ден се качвахме на различни симулатори в базата. Симулаторите са общо седем. Разбира се, за тази една седмица трябваше да научим някои факти за космоса и след това показахме уменията си в игра наречена 'Space Ball'“, разказва Камелия. Най-голямото предизвикателство за всички участници бе т.нар. „Мисия“. Ангел, Камелия и Александра са поставени на най-високите позиции по време на мисията (командир на совалка, ръководител на полет).

Всички бяха много приятелски настроени. Тренерите ни поднасяха материала по лесен за разбиране и запомняне начин. Имахме много занимания навън, където беше изключително горещо, но за щастие, в базата се поддържаше нормална температура. Храната там беше разнообразна и здравословна“, споделя Александра.

Беше едно невероятно преживяване, на което открих много приятели. Надявам се някой ден да стигна до космоса и да си спомня за първото си обучение като астронавт, заявява Ангел. След преминаване на програмата участниците получиха сертификати, които са високо ценени в голям брой училища и университети по света.

Източник: Топ новини
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари