Тундрови лебеди в района на село Пиргово

1
В този участък на река Дунав най-многобройни са били струпванията от гривяци и зеленоглави патици, следвани от каспийска чайка, белочела гъска и голям корморан
В този участък на река Дунав най-многобройни са били струпванията от гривяци и зеленоглави патици, следвани от каспийска чайка, белочела гъска и голям корморан

Тундрови лебеди (Cygnus columbianus) са наблюдавани по време на Среднозимното преброяване на птиците по поречието на р. Дунав, в района на с. Пиргово (Община Иваново), провело се в периода 9-12 януари.

За поредна година експертите на РИОСВ - Русе съвместно с представители на  Българското дружество за защита на птиците (БДЗП) участваха в международната инициатива, в участъка от с. Батин до гр. Русе, по поречието на река Дунав и на територията на Поддържан резерват „Сребърна“.

В този участък на река Дунав най-многобройни са били струпванията от гривяци и зеленоглави патици, следвани от каспийска чайка, белочела гъска и голям корморан. Наблюдавани са също пойни и неми лебеди. Тази година преброяването на птиците е преминало при по-добри метеорологични условия, с ясна видимост. Това е позволило по-прецизно отчитане на броя и видовете водолюбиви птици, за разлика от предходни години.  

В резервата „Сребърна“ са наблюдавани също големи струпвания на птици от видовете голяма белочела гъска и сивата гъска. Най-многобройните ята са отчетени от  лиски (водни кокошки), голям корморан и ням лебед. Наблюдавани са също големи ята зеленоглави патици, сиви патици, каспийски чайки, патици –клопач  и др. Все обще е рано за гнездящия период на къдроглавия пеликан. Единични екземпляри периодично пребивават на територията на резервата.

Резулатите от преброяването ще бъдат попълнени в електронна форма на информационната база данни на Националната система за мониторинг на биологичното разнообразие.

Тундровият лебед е представител на семейство Патицови, разред Гъскоподобни. Оперението му е чисто бяло, като в основата на клюна си има по едно жълто петно от всяка страна, подобно на пойния лебед, но по-малко. Шията му е по-дебела и изглежда по-къса.

Тундровият лебед е широко разпространен в Азия и Европа. Гнезди в тундрата на Северна Америка, Североизточна Европа и Сибир. Обитава постоянни вътрешни и крайбрежни водоеми с различна соленост, морски плитчини, заливи и протоци, приливно-отливни блата, заблатени низини, орни земи, пасища и др.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари