Цената на свинското месо в Русе скача от утре

3
Табелата „Произведено в България“ може да изчезне
Табелата „Произведено в България“ може да изчезне Видео: Русе Медиа

Цената на свинското месо по магазините в Русе ще се повиши от утре.

Това съобщиха представители на търговски обекти. След като африканската чума по свинете засегна три от индустриалните ферми в региона, доставките от други краища на страната ще идват на нова, по-висока цена, информира Русе Медиа.

Точният процент на повишението ще стане ясен утре, а това ще доведе до увеличение и на останалите продукти -кайма, мляно месо, наденица и др.

Наблюденията на търговците в Русе, които продават свинско месо и месни продукти, са за намаляване на потреблението. Въпреки че болестта африканска чума по свинете не е опасна за човека, клиентите се въздържат да купуват.

Със събитията от последните дни и седмици потреблението на свинско месо взе да спада. Увеличава се потреблението на пилешко и на риба. През летните месеци винаги са вървели повече маринованите продукти, които се използват за барбекю, за скари. Сега за съжаление и те намаляват като потребление“, коментира управителят на един от хипермаркетите в Русе Борислав Дончев.

Притесненията на хората от бранша са, че ако заразата се разпространи и в други свинекомплекси от страната, ще се стигне до крайната мярка да се внася месо от чужбина. А цената вероятно още ще се повиши. „Точни прогнози не мога да дам, но според мен ще има по-голям внос, дано да се запазят част от свинекомплексите в България, за да консумираме българско месо. Нашата фирма лансира българското производство и се стремим да работим само с български доставчици, но ако се наложи, табелата „Произведено в България“ няма да я има на щанда. Ще има внос. Не мога да кажа какви ще бъдат цените на вноса, тъй като те варират ежеседмично“, каза още Борислав Дончев.

Колкото до качеството на месото, което се предлага по магазините, то пристига със съответните сертификати, а отделно се изпращат периодично и проби в лаборатория.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари