Купуваме замразено вносно свинско месо

0
Търговците често го пласират като прясно
Търговците често го пласират като прясно

По магазините у нас масово се предлага замразено свинско месо от резервите на Европа, а търговците често го пласират като прясно.

Затова предупреждават управители на свинекомплекси в Русенско. Причината е спадът на производството с над 20% на българско прясно месо, след епидемията от африканска чума.

Заради заразата у нас бяха унищожени над 130 000 прасета, чието месо се използваше предимно за прясна консумация. Според производителите в момента търговците компенсират недостига в родното производство с нискокачествени продукти от резервите на Испания, Унгария, Франция и Германия, съобщи БНТ.

Христо Стойков - директор на свинекомплекс: Световните икономики имат такива големи складове, които съхраняват меса, когато са били трудни времената, за да могат да държат добра цена, изкупуват месото и го складират. Сега в момента се отварят и зареждат пазари, като нашия. Това са меса, които са замразени и никой не може да каже колко са стояли.

В много от магазините в Русе се наблюдава спад в продажбите на свинско месо. Има и такива, които изобщо са се отказали да зареждат.

Стела Генчева - продавач в хранителен магазин: Снабдявахме се с месо от русенска фирма - производител на месо, сами си отглеждаха прасетата и вече не зареждаме от тях, понеже ги затвориха и им унищожиха прасетата.

От началото на годината Агенцията по безопасност храните е извършила над 1000 проверки в хранителни магазини в цялата страна. Нарушения не са установени, но от Агенцията съветват потребителите да следят етикетите.

Д-р Георги Дяков - директор на БАБХ - Русе: На етикетите, които са с данни за потребителя е уточнено какъв е произходът на месото, какъв е видът му, каква е цената му.

Заради африканската чума по свинете русенци казват, че предпочитат да пазаруват пилешко месо и риба.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Не може да ядеш кисело зеле и фасул, пък да очакваш Тиха и свята нощ.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари