Църквата отбелязва Деня на Свети Никифор

0
На 13 март отбелязваме пренасянето на мощите на Св. патриарх Никифор Цариградски
На 13 март отбелязваме пренасянето на мощите на Св. патриарх Никифор Цариградски

На 13 март отбелязваме пренасянето на мощите на Св. патриарх Никифор Цариградски.

Св. Никифор бил възведен за цариградски патриарх в 806 г., няколко години след като Седмият Вселенски събор осъдил иконоборческата ерес. Той с всички сили се борел против свободните нрави, които силно се били разпространили в столицата; стараел се да възстанови мира в църквата и да прекрати смутовете, появили се поради лъжеучения. Свети Никифор написал и научно-богословски трудове, в които защитавал православната вяра. Написал и история на християнската църква.

По това време император бил Лъв Арменец, който започнал гонение против почитателите на светите икони по цялата империя. Св. Никифор ободрявал и утешавал християните и ги убеждавал да не отстъпват от древните завети на светата църква. Императорът се убедил, че докато патриарх Никифор е в Цариград, иконоборството няма да успее. Затова свикал събор от свои съмишленици, които свалили патриарха и го изпратили на заточение на остров Проконис, където в 828 година той починал.

Дванадесет години след смъртта му, когато иконоборството окончателно било отхвърлено, цариградският патриарх св. Методий убедил императрица Теодора да пренесе в Цариград мощите на св. Никифор и те били тържествено поставени в църквата "Св. Апостоли". Пренасянето на светите мощи станало в тринадесетия ден на месец март - на същия ден, в който свети Никифор бил прогонен от Цариград.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари